Чи обміняє Москва Савченко на своїх військових

Попри те, що у Кремлі відмовляються від своїх спецназівців, в Україні сподіваються їх обміняти на Савченко і ще 400 українських полонених

Радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко написав на своїй сторінці у Facebook, що пропонує президенту Росії Володимиру Путіну обміняти, захоплених у полонросійських спецназівців на Надію Савченко. 

На думку захисника Савченко Марка Фейгіна,  Путін на пропозицію не "поведеться".

"Те, що Москва відмовилась від цих двох військових – це логічно, адже за таких обставин наявність російських військовослужбовців на території України Москва не визнає . Позиція остаточна та безповоротна. Я вважаю, що є певна політична позиція не визнання факту участі російських військ на сході України і вона не зміниться", - заявив в інтерв’ю Еспресо.TV Фейгін.

За його словами, обмін неможливий ще й тому, що саме по собі визнання військовополоненими українських громадян, які знаходяться в російських СІЗО, "вмикає" інші норми Женевської конвенції

"Я не виключаю, що Кремль може говорити "так, їх можна було б обміняти, оскільки це могли би теоретично бути громадяни Росії, можливо колишні військові, але вони взагалі у відпустці, їх можна обміняти лише за нормами мінських домовленостей "всіх на всіх". Тобто міняти сепаратистів на українських військових", - вважає Фейгін.

Читайте також: Як Путін загубив своїх солдат під Щастям

Адвокат Савченко допускає лише такий варіант, адже переконаний, що Кремль налаштований на суд, який має відбутись.

"На це робляться великі ставки. Саме тому, просто так переривати цей процес, навіть через двох військових, російська влада не буде", - упевнений адвокат.

Він також додав, що найперше, що треба зробити – повністю перевірити цих вояк: встановити їхній статус, чи офіційно вони проходять службу в Збройних силах Росії, чи не перебували вони у відпустці – тоді звертатися в  російське Міноборони.

"І запитати у них, що вони збираються робити, коли їхні кадрові службовці знаходяться, по суті, у військовому полоні. Звертатись у відповідні міжнародні інстанції і переводити все це в суто правове поле", - каже Фейгін.

Водночас, експерти вважають, що принцип "всіх на всіх" навряд чи спрацює.

Як розказав Еспресо.TV політичний експерт Юрій Палійчук, якщо говорити про стратегію Путіна, то для нього "справа Савченко" дійсно важлива і є чи не найпріорітетнішою.

"В Україні всі політики від Ляшко до Тимошенко тепер будуть цю тему підтримувати і розвивати. Якщо Путін у будь-який спосіб відпустить її зараз – це буде його поступка Україні і її (Савченко, - ред.) перемога. А там де одна поступка, там і наступні доведеться робити", - коментує Палійчук.

На його думку, Путін "спить і бачить", що Савченко засудили і посадили. Проте є одне "але" - вона йому не потрібна. Є вже "поюзаний" Путіним спосіб такого "правосуддя".

"Все має виглядати, як його "добра воля". Йому було б вигідніше просто, щоб всі забули про Савченко. Щоб ані вона сама, ані її адвокати, ані Україна, ані ЗМІ - щоб ніхто і ніщо про неї не нагадувало. А потім він її після такого "затишшя" просто помилує і відпустить, і це покажуть усі російські. Так було в історії з солістками скандального Pussy Riot. Коли про них забуло суспільство, Путін їх "красиво" відпустив", - розповідає експерт.

Другий, за його словами, варіант – це обмін "героїв на героїв". Цих двох, взятих в полон, російських військових треба показати по російському телебаченню.

"Треба зробити з них "національних героїв", щоб кожна бабуся дивилась телевізор, плакала і писала листи Путіну з проханням поміняти "якусь там Савченко" на цих двох хлопців. Питання лише в тому, як їх вкинути на російське ТБ, яким фактично керує Путін?", - додає Палійчук.

Та у всій історії, ніхто не поцікавився, "а що ж думає сама Савченко"? Чи потрібен їй такий обмін?

Як написав у своєму Facebook ще один її адвокат Ілля Новіков, сама Савченко ніколи б не сказала "Не відпускайте російських полонених, поки Путін не відпустить мене".

 

 

"Вона дійсно, скоріш за все не піде на такий обмін. Її влаштовує роль жертви та мучениці. Крім того, вона хоче перемогти, а такий обмін для неї не перемога", - коментує допис адвоката Юрій Палійчук.

Нагадаємо, раніше бійці "Айдару" захопили у полон російських спецназівців. Один з них на камеру розказав, що він сержант Олександров з Тольяті.