Сучасна легенда Джо Кокер про музику та творчість

Сьогодні англійському співаку, видатному блюз-виконавцю виповнився б 71 рік

Талановитий британець не залишав сцену до останнього року свого життя. Відомий баритон починав як естрадний виконавець, але визнання, зрештою, отримав як рок- та блюз-виконавець. Його вважають одним з найвидатніших співаків останнього півстоліття, а "Rolling Stone" внесли його до свого списку "100 найвидатніших співаків в історії". Сьогодні, 20 травня, Джо Кокеру виповнився б 71 рік.

Джо Кокер народився в англійському місті Шеффілд. Він - молодший син державного службовця Гарольда Кокера. Сім'я жила небагато, тому Джо рано кинув школу і став працювати учнем монтера. Захоплення музикою вилилося в нічні виступи у клубах та пабах у складі групи "Тhе Аvеngеrs". Тоді Джо Кокер з'являвся на публіці під псевдонімом Vаnсе Аrnоld. В основному репертуар складався з пісень його улюблених виконавців.

У 1963 році Джо Кокер та колектив "The Avengers" виступили на розігріві у "Rolling Stones", які давали концерт в Сіті-холі рідного містечка співака. Виступ був схвально зустрінутий глядачами і Джо, відмовившись від псевдоніма, вирішив далі працювати під своїм ім'ям. Вже наступного року він випустив свій перший сингл — кавер-версію бітлівської "I'll Cry Instead".

Цікаво, що Джо Кокер – чи не єдиний співак, який здобув шалену популярність, виконуючи репертуар інших виконавців, адже саме чужі пісні складають понад половину репертуару Кокера.

Перш, ніж Джо Кокер випустив свій перший альбом "Night Calls" (1992), який став платиновим в Європі та золотим в США, співак багато гастролював та здобув шалену популярність. Джо Кокер виконав чимало саундтреків до фільмів, зокрема "Гаррі і Гендерсони", "Даргемські бики", "Невинний", "9 1/2 тижнів".

Джо Кокер не припиняв працювати до останніх днів. У 69-річному віці він відіграв концерт у Києві, де зібралося багато фанатів виконавця блюзу.  

Джо Кокер мав дружину Пем, з якою вони жили в містечку Крауфорд. В останні роки співак багато хворів. У вересні 2014 року Біллі Джоел зі сцени повідомив, що стан здоров'я Кокера незадовільний. Джо Кокер страждав на рак легенів, і 22 грудня 2014 року хвороба здолала його.

Еспресо.TV пропонує найцікавіші цитати видатного співака, що допоможуть зрозуміти його самого.

1. Поки я буду отримувати задоволення від живого спілкування зі слухачами, поки на моїх концертах буде панувати збудження, доти я буду виходити на сцену.

2. Єдина причина, чому ці пісні в моєму репертуарі, - людям дійсно подобаються вони.

3. Насправді, у мене ще повно енергії. Але якщо я коли-небудь вийду на сцену і відчую, що народ не хоче мене бачити, то просто скажу собі: "Досить".

4. Боже, я ж просто товстий лисий 60-річний хлопець, який співає блюз, ви знали?

5. Знаєте, в останні роки все у мене виходить на стабільно високому рівні. А ось середина сімдесятих була для мене дуже похмурим часом. У мене були проблеми з алкоголем. Коли в мене запитують: "Джо, що ж тоді з тобою сталося?", я навіть не можу нічого пояснити. На те він і "похмурий час".

6. Я можу слухати будь-яку музику, мене завжди надихає нова музика. Не слухаючи інших артистів, неможливо працювати над собою.

7. "Найгірше почуття виникає, коли втрачаєш голос перед концертом. Це трапилося зі мною в Німеччині. Ми збиралися виступити перед 90 тис. телеглядачів. Я прокинувся без голосу. Пішов до лікаря, і він дав мені настільки сильний засіб, що я думав, перетворюся на жінку. Тієї ночі я прокинувся, відкрив рот і не повірив. Я співав, як птах. Я був так наляканий тією силою, яка виходить з мене, що відразу зрозумів, чому люди так бояться ліків".

8. Цього року мені виповнюється 69 років. Але всередині мене - все той же молодий хлопець, який тільки недавно вийшов на сцену. Розумієте, коли я співаю, моє тіло відчуває все те ж саме, що й тоді, коли я починав свою кар'єру ... Так, я люблю свій вік. Звісно так.

9. Мене причаровують пісні, які змушують глядачів рухатися.