Механізм демонтажу

Україна розпочала денонсацію угод з Росією, які дозволяли Кремля тримати офіційний Київ на "короткому ланцюжку"

Денонсовані сьогодні українським парламентом угоди про військову співпрацю з Росією - яскравий приклад байдужості суспільства до рішень власних інституцій. Ну, і ще викриття міфу про Путіна, який змінив російську політику і вирішив перетворити Україну в колонію. Ні, Путін - всього лише старанний продовжувач експансіоністського курсу своїх попередників. Якби при владі в Росії знаходився б не самодур, а стратегічно мислячий політик, ми б точно опинилися у кремлівської упряжці.

Я добре пам'ятаю деякі зі скасованих сьогодні документів. Більшу їх частину було підписано практично одразу ж після перемоги Леоніда Кучми на виборах президента України 1994 року. Кучма, власне, і не приховував, що має намір змінити відносини з Москвою. І в цьому його підтримала більшість моїх співвітчизників, які чомусь вважали, що майже безкоштовний газ їм будуть поставляти просто за красиві очі. Однак соратники Кучми по боротьбі за владу - від тих, хто потім виявився в "регіональному" таборі і до тих, хто зараз позиціонує себе як демократ і вибухає гнівом на ток-шоу - ніяких ілюзій не мали. Всі разом вони пішли на здачу країни.

Кучма, втім, і в цій здачі був вірний собі. Він підписав потрібні Єльцину документи, але не поспішав з їхньою ратифікацією, звично залишаючи собі поле для маневру. Власне, ця особливість Кучми - не капітулювати, а маневрувати - і дозволила нам тоді виграти час.

Ну, а тепер подивимося на дати. Більшу частину документів було ратифіковано в парламенті вже після перемоги Кучми на парламентських виборах 1999 року і початку акції "Україна - без Кучми". Тоді ж, у грудні 2000 року, був підписаний один з найнебезпечніших договорів серед скасованих - міжурядова угода про взаємну охорону секретної інформації. Ця угода, яка перетворила Україну на прохідний двір для російських спецслужб, була підписано через кілька днів після оприлюднення Олександром Морозом у парламенті "плівок Мельниченка". Такий ось збіг. Російські спецслужби епохи Єльцина знали свою справу.

Так що весь вибуховий механізм, що дозволив демонтувати Українську державу в роки правління Януковича, був зібраний кремлівськими годинникарями набагато раніше - і при злочинному потуранні українського суспільства та політичної еліти. Майдан просто перервав цей процес і змусив Путіна до часу смикнути за чеку. І тепер, оглушені, але живі, ми маємо шанс зібрати державу заново.