Танки йдуть по Празі

Для багатьох українців небажання парламенту Чехії ратифікувати угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом стало неприємним сюрпризом

Здавалося б, країна, яка сама зазнала весь тягар радянської окупації мала б стати нашим першим союзником у справі європейської інтеграції й намагання позбутися радянського тиску. Тоді чому ж частина чеської політичної еліти поводить себе зовсім інакше? Звідки у чехів президент-популіст Мілош Земан? Звідки там Комуністична партія, та ще й в парламенті?

Проте я хочу запитати наших читачів старшого покоління: а де ви були, коли танки окупантів їхали до Праги - через українську територію, між нами кажучи? Що відчували? Нічого? Або радість, що чехам показали їхнє місце? Або гнів і безсилля - ви ж нічого не могли змінити, навіть якщо вийшли б на вулицю з протестом. Та й хто тоді виходив? Скільки героїв тоді вийшло на Червону площу? Вісім? Так, ви не могли захистити чехів, бо й самі були рабами.

Але результатом цього нашого рабства стала пряма військова окупація Чехословаччини. І колабораціонізм - розгалужений суспільний колабораціонізм. Люди здатні  призвичаїтися до всього, у тому числі й до окупаційного режиму. Так чи варто дивуватися, що в країнах, де здійснювалася пряма окупація - Чехії, Словаччині чи Угорщині - позиції проросійських сил є набагато більш міцними, ніж в інших державах колишньої радянської "сфери впливу".

Тим більш, що у 90-і роки всі ми були в захваті від "оксамитових революцій", від того, як мирно й спокійно демонтувалися комуністичні режими. Чехословаччина була тут чи не найкращим прикладом. Але така лагідність призвела до збереження можливостей тих, хто був частиною окупаційного режиму - ну, можливо, тільки не в якості кращих його учнів. Люстраційні процеси призвели до вилучення з політичного життя колишніх офіцерів спецслужб та їхніх агентів - але людей, що акцептували окупацію й прилаштовуватись до неї, були мільйони. І, звичайно, таким людям ближчий Земан, ніж якийсь аристократ Шварценберг. А деякі навіть голосують за комуністів - бо це виправдання їхнього життєвого вибору або моделі поведінки їхніх батьків. Чого тут дивуватися?

Так що не варто дивуватися, що після десятиріч окупації в Чехії є люди, хворі на "стокгольмський синдром". Варто радіти, що їх там не так вже й багато - тих, хто усвідомлює зв'язок окупації Москвою своєї країни з теперішньою війною Кремля проти України набагато більше. Але про нашу з вами власну відповідальність за забруднення душ тих, хто змушений був жити поруч під прицілом радянського танку, теж не варто забувати.