Бату Кутелія: Децентралізація України можлива лише за умов деокупації й повернення Криму

Заступник секретаря Ради оборони Грузії (2010-2013) Бату Кутелія у програмі Еспресо.TV "Студія Захід з Антоном Борковським" окреслив стратегічну ціль Кремля стосовно України – впровадження статусу "держави, що не відбулась"

У тому, що Лавров і Путін кажуть про мир, а з другого боку ми бачимо, що рівень ескалації на сході України не слабшає – нема нічого дивного. Головна мета цього, аби Україна не відбулась як держава. Для цього потрібна можливість постійно дестабілізувати ситуацію. Скажімо, теперішня фаза зумовлена самітом у Ризі. Для європейських лідерів оптика ситуації повинна виглядати кризовою. Мовляв, про яку візову лібералізацію може йтися, коли в Україні таке робиться. Згодом, подібне повториться, коли Україна будуватиме свої стосунки з НАТО. Рівень ескалації  буде зростати, виходячи з російського порядку денного, за яким Україна не відбулась як держава. Водночас, йдеться не про знищення держави – головне, аби в Україні була контрольована нестабільність і зберігався максимальний вплив Росії на Україну, як на «сіру зону», а прагнення України демократизуватись були приречені. При цьому Україна буде номінально існувати як держава, але з такими проблемами, що вона не буде потрібна Європі, натомість стане у пригоді для геополітичних цілей Росії.

Слід пам’ятати, зараз є дві сторони конфлікту - Росія і Україна. Нема жодних сепаратистів і так далі. Є дві сторони конфлікту. І необхідно, аби цей статус було збережено, адже він буде постійним важелем міжнародного тиску на Росію. Це довготермінова перспектива, тож український народ повинен змиритись з тим, що вирішення цієї проблеми - довготермінове. Вам доведеться жити з цим, як Грузія живе з проблемою Абхазії і Південної Осетії.  Відтак вся державна влада має прийняти це як наявний факт й покроково займатись інтеграцією до європейських структур.

У децентралізації нема нічого поганого, але вона можлива лише за умови, коли територія України буде повністю деокупованою, коли всі біженці будуть повернені по домівках, коли важелі збереження правопорядку діятимуть на усій території й Україна буде повністю контролювати свої кордони. І от тоді вже можна проводити внутрішньополітичну реформу. Децентралізація дуже ефективний метод, аби добре керувати країною, але лише після того,  як усі ці проблеми будуть вирішені. Включно з Кримом. Адже територіальна цілісність містить у собі і Крим. А вже після цього вже можна думати про різні види управління. Зрештою, це внутрішня справа України й Росію це не повинно обходити.