Як Україна зберегла головного друга в ЄС

Польща обрала президента-популіста, а Україна зберегла головного друга в ЄС

За данними екзит-полів, наступним президентом Польщі стане Анджей Дуда. Він отримав 53% голосів у другому турі виборів, обійшовши чинного главу країни Броніслава Коморовського.

Одразу слід зазначити, що конституційно Польща є парламентською республікою і більшість повноважень закріплено за прем'єром. Президент призначає главу уряду, а той формує Кабінет міністрів. Весь уряд потім повинен пройти вотум довіри у парламенті. Зараз найбільша партія польського Сейму - "Громадянська платформа", від якої балотувався ще чинний президент Коморовський. Проте вже восени 2015 року на країну чекають наступні парламентські вибори.

До того ж саме президент є "міжнародним обличчям” країни, позиція якого сприймається, як позиція всієї Польщі. А для України дуже важливо, хто буде керувати її головним лобістом в ЄС.

Лівий популізм від правого Дуди

Анджей Дуда народився в Кракові і походить із сім'ї науковців. Здобувши освіту юриста, викладав право у Яґеллонському університеті. Свій політичний шлях розпочав 2005 року з партії "Право і справедливість" (права консервативна партія Польщі). З 2006 до 2007 року був заступником держсекретаря в Міністерстві юстиції. Пізніше працював у канцелярії президента Леха Качиньського, але після його загибелі подав у відставку. Три роки Дуда був депутатом Сейму (2011-2014), а в 2014 році став депутатом Європарламенту.

Анджей Дуда для більшості поляків нове обличчя у політиці. Саме його, а не лідера "Право і справедливість" Ярослава Качиньського, партія обрала своїм кандидатом у президенти.

Виборча кампанія Дуди, як зазначають польські експерти, була більш динамічною та прогресивною. А Коморовський будував свої гасла на фразах про стабільність, зміцнення армії, процвітання.

Хоча більшість гучних обіцянок Анджея Дуди будувались на звичайному популізмі.

Визнаний екзит-полом новий президент Польщі звертався до тем сімейних цінностей, патріотизму і почуття національної єдності. Своїм виборцям Дуда обіцяв трохи "ліві" реформи в соціальній сфері.

Зокрема, безкоштовні дитячі садки та більше безкоштовної медицини. Зниження пенсійного віку: уже через рік зменшити його до 60 років для всіх, замість нинішніх 67 - для чоловіків і 65 - для жінок.

Власникам валютних іпотечних кредитів Дуда пообіцяв суттєву підтримку. Сім'ям - 500 злотих (125 євро) за кожну наступну дитину. Ну, і, звичайно, зменшення податків та відмова від запровадження євровалюти у Польщі.

Ці гасла досить ефективно спрацювали ще й географічно.

Більшість своїх голосів Анджей Дуда отримав на південному-сході Польщі, тоді як Коморовський — на північному-заході.

Якщо спрощено узагальнити, жителі західної Польщі - заможніші і проєвропейсько налаштовані. На біднішому сході переважають робочий клас, фермери та консервативні католики.

Інфографіка: "Газета Виборча"

Також Дуда отримав більшу прихильність від поляків старшого покоління та людей з початковою та середньою освітою (19-29 років). Тоді як аудиторія Коморовського здебільшого стартує від 30 років і має вищу освіту.

Читайте також: Вік перемоги: чому переміг Анджей Дуда

Як зазначає польська преса, одна з причин недостатньої підтримки чинного президента — втома поляків від 8-річного керування Коморовським. Також Броніслав Коморовський надто самовпевнено сподівався, що особливих проблем із маловідомим кандидатом не буде, і вів відносно інертну кампанію.

Росію Дуда не полюбить

Анджей Дуда є соратником загиблого Леха Качиньського і називав його своїм учителем. Тому антиросійська риторика і прихильність до США, скоріш за все, досить часто буде звучати від нового польського президента.

Дуда навіть у розпалі передвиборчих дебатів активно виступав за розміщення на території країни баз НАТО і заявив про можливість відправки польських військових для допомоги в Україну.

Досить агресивно Анджей Дуда висловлювався з приводу анексії та окупації Путіним України.

“Зараз не можна погоджуватися з тим, щоб Росія ковтала Україну по шматках. Ми несемо відповідальність за інтеграцію європейських держав і цілісність кордонів”, - заявив він.

Також майбутній польський президент не підтримує думку, яка досить поширена серед євробюрократів, про те, що з Росією слід домовлятися за будь-яку ціну.

“Я підкреслюю - немає таких економічних інтересів, які послужили б причиною того, що ми, чесні люди, продамо Україну”, - зазначає Дуда.

На його думку, переговори з Росією щодо України, в яких бере участь не весь Євросоюз, а тільки Франція і Німеччина, нагадує не нормандський, а “ялтинський формат”.

"Мені здається, що сьогоднішня Росія з демократією не має нічого спільного. Цьому свідчення - щоденні порушення російської конституції. Але це проблема дій Росії не тільки у внутрішній сфері, але і в зовнішній політиці. Це - перша європейська держава, яка вчинила військове втручання у справи іншої незалежної європейської держави, відібравши частину його території", - висловлювався майбутній президент Польщі про путінську Росію.

Феномен обрання президентом економічно успішної Польщі людини з популістськими гаслами останнім часом є досить симптоматичним для Європейського Союзу.

Адже ВВП країни стабільно зростає, а за рівнем євроінтеграційних процесів Польщу називають одним із лідерів в ЄС. На противагу вже надто очевидною стає любов до популістів та Путіна в Греції і Угорщині. 

Але Україні не слід боятися, що вона втратить головного друга в ЄС, а російський президент отримає собі нового.