Сміливі митці та оригінальні перформанси. Чим вражає Гаванський бієнале сучасного мистецтва

У Гавані триває традиційний міжнародний бієнале сучасного мистецтва

У столиці Куби розпочалася одна з наймасштабніших культурних подій в країні – бієнале сучасного мистецтва. Додаткової значущості події додає те, що проводиться цей захід раз на два роки. Цьогорічний бієнале вже 12-тий.

Бієнале триватиме до 22 червня. Цього року в проекті беруть участь понад 200 митців із 40 країн світу. Вони покажуть своє неординарне мистецтво не лише в музеях та культурних центрах, а й представлятимуть його просто неба: у парках та скверах.

На бієнале цього року представлені також художники, яких підтримує Будинок Louis Vuitton: Аніш Капур, Даніель Бюрен, Мікеланджело Пістолетто, Шілпа Гупта, Нікіл Чопра, Хосе Як, а також кубинський художник Карлос Гарайкойя. 

Непроголошеним гаслом бієнале є пошук нових стилів та напрямків у мистецтві. Тому зацікавити відвідувачів можуть саме відчайдушні ідеї та їхні втілення.

А це справжній лід, яким залили набережну Гавани у таку спеку. Сміливий художник Дюк Райлі з Нью-Йорку вирішив вразити відвідувачів своїм перформансом. При нинішній температурі повітря в столиці Куби  +28° він влаштував тут хокейний матч. Увечері тут проводять дискотеку на льоду. Для цього митець привіз понад 200 пар ковзанів.

Не менш вражаючу виставку готують працівники нью-йоркського Музею мистецтв Бронкса. Вони покажуть понад 100 витворів 50 найкращих митців світу на великих вуличних екранах.

А тут триває підготовка до презентації кубинської художниці Рейчел Вальдес. Цей проект має назву Cubo Azul, або "Синій куб".

Гаванські бієнале розпочали проводити понад 30 років тому з ініціативи лідера кубинської революції Фіделя Кастро. Фестиваль сучасного мистецтва проходить раз на два роки і відрізняється особливою сміливістю проектів.

 

фото: REUTERS