Як Росія готує новий наступ на Донбас

Катерина Рещук
28 травня, 2015 четвер
16:56

Чергове збільшення російських військ біля українського кордону свідчить про те, що Росія продовжить тероризувати Україну Донбасом

Останніми днями зростає напруження як на україно-російському кордоні, так і у найгарячіших точках окупованого Донбасу. Бойовики не перестають катувати зону АТО обстрілами із важкої техніки, танків та залпових установок заборонених Мінськими домовленостями.

Кожен день Міноборони і Генштаб звітують про те, що бойовики б'ють по Широкиному, Авдіївці, Щастю. В цей же час Кремль продовжує бряцкати зброєю на кордоні, приганяючи все більше танків, систем залпового вогню, артилерії та збільшуючи особовий склад.

Чеський генерал Петро Павела, який ось-ось має очолити військовий комітет НАТО заявляє про те, що Росія при бажанні зможе окупувати Україну і країни Балтії за два дні. 

Зазначивши при цьому, що "НАТО в своєму нинішньому стані навряд чи встигне відреагувати на таку агресію". Все це вочевидь не дуже допомагає знизити градус напруги.

В підтвердження цього в Адміністрації президента звітують, що Росія на даний час стягнула на кордон з Україною 40 тисяч особового складу. Як зазначив речник АТО Лисенко, в основному це "збройні сили і Внутрішні війська Росії".

Кордони повні техніки

Інформаційна агенція Reuters нещодавно підтвердила цей факт. За її данними російська армія стягує війська і сотні одиниць техніки до польового табору "Кузьмінський" неподалік від кордону з Україною.

З березня кількість техніки на "Кузьмінському", розташованому на території військового полігону, зросла приблизно втричі.

Журналісти повідомляють, що на значній частині техніки не видно маркування, а багато солдат носять камуфляж без розпізнавальних знаків. У числі озброєнь, які перекинули на базу - реактивні системи залпового вогню "Ураган", танки і самохідні артилерійські установки.

За чотири дні, там бачили чотири ешелони, навантажених технікою, які прибули в супроводі солдатів на залізничну станцію в Ростовській області на півдні Росії. Як мінімум, половина техніки вирушила в польовий табір.

З Кузьмінського полігону до українського кордону йде залізничний шлях довжиною близько 50 кілометрів, значну ділянку якого останнім часом був розчищено і зроблено прохідною для важкої техніки.

Дорога приводить до безлюдного прикордонного переходу, на іншій стороні якого знаходиться контрольована терористами частина Луганщини, за яку йшли серйозні бої.

Вже є підтвердженим факт Reuters, що у неділю, 24 травня, колона з кількох десятків військових машин поїхала в бік кордону між Росією та Україною.

Військова техніка була сфотографована поблизу міста Матвєєв Курган у Ростовській області. Вантажівки без номерних знаків, системи залпового вогню "Ураган" та бронетранспортери проїхали через Матвєєв Курган, після чого звернули з дороги та попрямували полями в бік кордону з Україною.

В той же час у Росії не припиняється вербовка так званих добровольців. Як повідомляють російські опозиційні ЗМІ, на даний час Єкатеринбург є одним з найбільших в Росії міст, де набирають росіян у лави майбутніх "шахтарів" та "місцевих ополченців". 

Проте, як розповів Еспресо.TV екс-голова розвідки СБУ Микола Маломуж, він має 100 відсоткову інформацію про те, що Росія злякається йти у широкомасштабний наступ.

На його думку через такий крок Кремль буде мати великі геополітичні проблеми.

"НАТО неофіційно попередило, що у випадку, якщо паритет буде порушено, вони всією величезною машиною у 28 країн перейдуть до дій у відповідь", - наголосив екс-розвідник.

Активізація в зоні АТО

Безпосереденьо в зоні АТО також не стає спокійніше. Найагресивнішим атакам терористів піддається Широкине, Авдіївка, Щастя, Станиця Луганська, Горлівка, Донецький аеропорт.

За словам Миколи Маломужа, Росія буде всіма засобами допомагати бойовикам бити саме по цим найвразливішим точкам на Донбасі.

"Всього це 18 точок (Широкине, Новоазовськ, Авдіївка, Піски, Щастя, Горлівка, Станиця Луганська та інші), де будуть локально проводитись бойові операції, щоб дестабілізувати ситуацію і тримати в напрузі всю Україну", - розповів клишній розвідник.

"Гарячі" точки в зоні АТО

На думку Маломужа ці рубежі важливі або в геополітичному плані, або фактично у військовому плані.

"Кожний об’єкт має військовий економічний, стратегічний сенс. Розширення буде ідти на локальному плані", - зазначає він.

Лише за останній тиждень терористи 406 разів обстріляли українські позиції на Донбасі.

Перетворений в руїну Донецький аеропорт та прилеглі до нього території також залишаються місцем постійних бойових зіткнень. Згідно данним ОБСЄ, аеропорт тільки за останні дні був обстріляний терористами 176 разів.

На схід від Донецька, на території "військової" тренувальної бази "ДНР"спостерігачі ОБСЄ зафіксували 11 танків Т-72. 

Крім того, як повідомив Дмитро Тимчук, до Петровського та Кіровського району міста бойовики стягнули 120 одиниць бронетехніки, підступно ховаючи її та маскуючи недалеко від житлових кварталів.  

За оцінками "Інформаційного спротиву" тут вже знаходиться не менше 120 одиниць бронетехніки, чверть з якої - танки (в основному Т-72М, Т-72БА, Т-72Б3, є Т-64Б і Т-64БВ).

На півдні Макіївки (між Горняцьким районом і Донецькою кільцевою дорогою) було зафіксовано дві установки ЗРК "Тор-М1" і облаштовані для них позиції.

ЗРК "Тор-М1"

На Донецькому напрямку страждає не лише територія колишнього аеропорта. Бойовики продовжують знищувати Авдіївку, постійно накриваючи вогнем єдине містоутворювальне підприємство – Авдіївський коксохім.

Завод обстрілюють з ракетних установок, перебиваючи газоводи і водоводи, що призводить до постійних зупинок підприємства.

У штабі АТО також константували, що закінчилося відносне перемир’я і на Маріупольському напрямку. Бойовики з мінометів, самохідних артилерійських установок, гранатометів та стрілецької зброї майже безперестанку обстрілюють Широкине, яке розділено навпіл між бійцями АТО та терористами.

Саме на Широкине припадає найбільша кількість загиблих та поранених.

Захопивши Широкине, терористи зможуть установити там ракетні установки, дальність бою яких  дозволить фактично взяти Маріуполь в заручники.

На Луганському напрямку стабільно обстрілам піддається Щастя та Станиця Луганська, адже у Щасті розташована велика електростанція, від функціонування якої залежит енергозабезпечення всього регіону.

Постійні обстріли Донбасу просто необхідні Росії. На думку Маломужа Путін хоче, щоб формально статуси окупованих територій були зафіксовані в межах України, але безпекові органи, місцеві органи влади та економіка регіона була під контролем росіян.

"Це такий великий дестабілізайійний анклав на території України. Тут можна зробити всі передумови для підриву і повалення влади в Україні та заміну її на проросійську", - резюмував екс-розвідник Микола Маломуж.

Теги:
Читайте також:
Київ
+5°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.55
    Купівля 39.55
    Продаж 40.08
  • EUR
    Купівля 42.27
    Продаж 43.03
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
20 квітня
00:56
Румунія, прапор Румунії
Росія обурилась забороною показу в кінотеатрах Румунії пропагандистських фільмів з РФ. Бухарест відповів
00:41
OPINION
Наталка Діденко
Скільки разів в Україну приходить весна?
00:35
Оновлено
Семен Єрьомін
Сили оборони ліквідували російського воєнкора-пропагандиста Єрьоміна
00:28
Лавров
Лавров назвав Швейцарію "відверто ворожою" до РФ державою
00:01
Марта Костюк, теніс
Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла у півфінал турніру WTA у Німеччині
2024, п'ятниця
19 квітня
23:43
Путін і Лавров
"РФ завжди надає перевагу переговорам, а не бійкам та війнам": фейки і маніпуляції за 19 квітня
23:42
Вірменія
Вірменія та Азербайджан почали демілітацію кордону: Єреван віддав кілька сіл. Там почались протести
23:08
Оновлено
обстріл, ППО
Росія атакує Сумщину ввечері 19 квітня
23:07
сша допомога Україні
У Білому домі заявили, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення конгресу
22:41
Начо, Реал, Ла Ліга
Капітан "Реала" прийняв доленосне рішення стосовно свого майбутнього
22:40
Поліція США - ілюстрація
У Нью-Йорку чоловік підпалив себе біля будівлі суду, де проходив розгляд справи Трампа
22:31
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
22:06
Оновлено
РФ атакувала ракетами порт "Південний" на Одещині: знищено продукцію для країн Азії та Африки
21:56
Ексклюзив
Віктор Шлінчак
"Ми вже почали чути про перемогу України", - голова правління Інституту світової політики Шлінчак про переломний етап війни
21:50
Аналітика
Сергій Згурець, Василь Зима, телеведучі
Намагання ворога просунутися на Донеччині та в Запорізькій області. Воєнні підсумки тижня
21:49
Сенат США
Частина сенаторів закликає республіканців у Палаті представників відхилити стратегію Джонсона щодо України
21:26
Протест в Тбілісі
У Тбілісі поновились акції протестів проти закону про "іноагентів"
21:25
Еммануель Макрон
Ресурси Європи обмежені: Макрон заявив про неможливість побудувати в Україні систему ППО, як в Ізраїлі
21:03
Заблоковано дві сотні YouTube-каналів ворога: у ЦПД розповіли про боротьбу з пропагандою РФ у мережі
20:59
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Питання демобілізації потрібно вирішити терміново, - військовослужбовець ЗСУ Фірсов
20:56
Михайло Федоров
Мінцифра відзвітувала про роботу над еАкцизом. Деталі
20:18
зниклі безвісти
Україна розслідує 3,8 тис. злочинів російських військових проти дітей, - Лубінець
20:04
Пресреліз
"Голка" та Еспресо розпочали партнерство заради боротьби з корупцією
20:04
OPINION
Тетяна Вергелес
Карл Маркс підтримав би російський Telegram
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 786-го дня війни: Повітряні сили вперше збили носій крилатих ракет Ту-22М3, німецький виробник дронів відкрив завод в Україні
19:57
Іран
Країни G7 застерегли Іран від відправки балістичних ракет Росії
19:44
Чорнобильська зона
"Україна йде до нового Чорнобиля": росіяни запустили нову ІПСО
19:42
на фото: ЗСУ
Росіяни за добу 7 разів безуспішно атакували Сили оборони поблизу Кринків на Херсонщині, - Генштаб
19:37
Нідерланди
Нідерланди оголосили про виділення €200 млн на ППО і снаряди для України
19:15
Джамал Мусіала, Баварія, Бундесліга
"Ман Сіті" вирішив підірвати трансферний ринок і купити одного з найдорожчих футболістів світу
19:10
США Україна
Палата представників США підтримала винесення на розгляд законопроєкту про допомогу Україні
18:56
Ексклюзив
F-16
Експерт з авіації Романенко розповів, які параметри мають бути у F-16 для ефективної боротьби з ворогом
18:49
Ентоні Блінкен
Блінкен назвав Китай найбільшим постачальником компонентів для ОПК Росії
18:47
Огляд
"Земля короля"
Увійти в "Наш живий світ": що подивитися на вихідних
18:47
Оновлено
На фото: система ППО
Країни НАТО та Великої сімки пообіцяли посилити українську ППО
18:41
Ексклюзив
Костянтин Жеваго
Хтось отримав хабаря, і ракету "Нептун" перестали ставити на КрАЗ: Жеваго про закупівлі Міноборони
18:37
Україна - НАТО
"Путіна треба спустити на землю, а наше небо зробити безпечним": Зеленський звернувся до учасників термінового засідання Ради Україна - НАТО
18:24
Мі-8 ВКС РФ
У Росії затримали школярів, яких підозрюють у підпалі гелікоптера Мі-8
18:11
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн
У відповідь на підтримку України, - фон дер Ляєн заявила, що РФ провокує міграційну кризу у Фінляндії
18:10
Ален Делон
Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги перед Україною"
Більше новин