Чому головний прикордонник ігнорує зброю у російських "гумконвоях"

Заява головного прикордонника України Віктора Назаренка стала черговою грою в піддавки з російськими ЗМІ

Вчора. в день свого професійного свята, голова прикордонної служби Віктор Назаренко зробив заяву, яка стала для багатьох повною несподіванкою. Головний прикордонник заявив, що в жодному так званому гуманітарному конвої, які Росія десятками шле на Донбас, не було виявлено зброї.

"На сьогоднішній день вже пройшло 28 так званих конвоїв. Планується наступний. Возять різні речі. Останнім часом в основному товари продовольчої групи. Жодного разу зброї та боєприпасів в тих "конвоях" нами зафіксовано не було", - сказав Назаренко.

Однак, в РНБО вже стерли язики, повідомляючи,  що російські білі вантажівки везуть і зброю і матеріально-технічну допомогу терористам. Радбез неодноразово зазначав різку активізацію банд бойовиків після прибуття в Донбас "гуманітарки" з Росії.

На тлі цієї несподіваної заяви абсолютно нелогічною виглядає наступна  теза прикордонника.

За його словами, на сьогоднішній день ще жоден "гумконвой" законно не перетнув державний кордон України, "тому, що Київ не контролює частину кордону на сході".

Тоді виникає справедливе питання, яким чином можна стверджувати, що зброя не зафіксована, якщо була перевірена мізерна частина вантажівок. До того ж, можна не сумніватись, що росіяни показали саме ті вантажівки, які були "чистими".

Цю думку розділяє колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко.

"Він зробив такий висновок, виходячи тільки з огляду тих вантажівок, які він оглянув. Точніше, які йому дала оглянути Росія", - вважає він.

Слова Назаренка також прокоментував Еспресо.TV військовий експерт Ігор Козій. "Як взагалі можна робити такі заяви, якщо ти не перевірив всі вантажівки з кожного гумконвоя. А їх, на хвилиночку там може бути і 48", -  ставить риторичне питання він.

Такі неоднозначні одкровення були у українських можновладців і раніше. Так наприкінці січня начальник Генерального штабу Віктор Муженко також висловив суперечливе твердження, що "є беззаперечні докази присутності російських військових на Донбасі, але збройні сили України поки не мають бойових зіткнень з підрозділами регулярної російської армії".

Однак, це повідомлення було оприлюднено вже після Іловайську, в якому за багатьма свідченнями, сотні українських бійців загинули саме від рук військових регулярної російської армії.

"Ці ситуації з дивними заявами чомусь дуже характерні для наших чиновників. Колись вже так зганьбився Муженко, кажучи, що російські солдатів на Донбасі нібиті і немає, хоча вони нібито і є", - коментує військовий експерт Ігор Козій.

Новина про відсутність зброї у путінських гумконвоях була одразу розтиражована російськими ЗМІ, мовляв, дивіться в Україні вже визнали, що ми лише веземо харчі зголоднілим дітям Донбасу, а всі історії про тушонку, яка "вибухає" - чергові побрехеньки українського РНБО.

На думку Козія, не дивно, що Кисельови-Соловйови підхопили новину. "Це цілком логічна реакція, якщо ми таку дурню несемо", - резюмував Козій.

"Тут можуть бути тільки два варіанта, чому високопосадовці таке кажуть - або людська дурість або політична вказівка. Якщо ми знову заграємо з Росією – це призведе до нових великих проблем і нової крові. На жаль, здається, Назаренко забув як виглядає текст військової присяги. Нехай згадає, що в першу чергу він присягав народу України, а вже потім - президенту і всім іншим", - наголосив Козій.

Якою б не була причина таких суперечливих заяв вищого керівництва країни, зрозуміло одне: вони їм коштуватимуть довіри громадян, яка і так є надкрихкою.