Путін і "уніати"

Чому президент Росії так боїться Українську греко-католицьку церкву

Помічник російського президента Юрій Ушаков заявив, що ситуація в Україні стане однією з головних тем завтрашньої зустрічі Володимира Путіна та Папи Франциска. Власне, в самій цій заяві немає нічого сенсаційного. Тим більше, що поряд із ситуацією в нашій країні Путін має намір обговорити з понтифіком ще цілу низку інших важливих тем, серед яких і  ситуація християн на Близькому Сході - ця проблема зараз є пріоритетною для Ватикану.

Зацікавлює інше: Путін збирається говорити з Папою про УГКЦ. Ушаков спеціально зазначив, що під час дискусії про Україну "можуть згадати аспект діяльності в цій країні уніатів". І, я так розумію, нічого доброго Папа не почує.

Сама фраза Ушакова наче скопійована з радянського підручника історії, в якому розповідалося, як зрадники-уніати боролися з православ'ям на українських і білоруських землях, пропагували "західну заразу". Фраза і тоді була дивною: більшовики, як відомо, самі з православ'ям боролися завзято, фактично знищили Церкву. Але ж з'явилося це визначення, в свою чергу, з імперських підручників історії. Там було все ясно. Малоросія і Білорусія - це Росія. Православ'я - російська віра. Уніати - агенти Заходу. От тепер все стало на свої місця.

І, до речі, знищення УГКЦ після другої світової війни стало одним із важливих доказів того, що комуністи повертаються до старої імперської доктрини. Це були не тільки репресії проти церкви. Це були насамперед репресії проти цивілізації - української та європейської. І коли УГКЦ стала відроджуватися в роки перебудови, її священикам намагалися пояснити: вас тут бути не повинно!

А чому не повинно? А тому, що Україна - канонічна територія РПЦ. Російська земля. І "уніати", пов'язані з Ватиканом, можуть посіяти сумніви в правильності цієї тези. А тому нічого неправильного в сталінському вирішенні знищити "чужу церкву" не було. Йосип Віссаріонович знав, що робить.

Володимир Володимирович, очевидно, відчуває себе спадкоємцем Йосипа Віссаріоновича. Та й можливостей у нього  більше: російський президент може поскаржитися на діяльність "уніатів" самому Папі. І те, що він - глава світської держави, яка має гарантувати рівноправність конфесій, Путіна не обходить. Тому що, всупереч усім конституційним нормам, влада цієї держави сама вирішує, які, точніше, яку конфесію підтримувати, а які оголошувати "шкідливими".

У самій Росії навіть католикам не так вже просто, що вже про греко-католиків казати. А оскільки у путінській свідомості Україна - також Росія, то в країні, на територію якої претендує новий імператор, "уніатам" теж не має бути місця.

І навіть добре, що Володимир Володимирович поговорить про це з Папою. Щоб у того, як кажуть, не залишалося ілюзій.