Арсеній Яценюк: Ми повинні бути єдині, щоб виграти цю війну

Ми повинні бути єдині, щоб виграти цю війну. Разом ми переможемо. Поодинці - програємо. Нічого не змінилося після Авраама Лінкольна. Нам необхідно бути єдиними з нашими європейськими друзями, і нам необхідно зміцнити єдність Сполучених Штатів та Європейського Союзу

(Повний текст виступу прем`єр-міністра Арсенія Яценюка на Форумі Американського єврейського комітету)

Дорогі пані та панове,

дозвольте мені сказати "шалом" всім вам.

Для мене велика честь і задоволення звертатися до такого шановного зібрання, я зворушений до глибини душі. Я подивився два відеозвернення від двох прем'єр-міністрів - пані канцлера Анґели Меркель і прем'єр-міністра Японії пана Абе... Знаєте, це, напевно, такий маркетинговий хід - якщо у вас є два відеозвернення від різних прем'єр-міністрів, отримаєте третій - наживо і безкоштовно!

Обдумуючи свій виступ, я думав про історію. У нас є стільки спільного, в українців і у єврейського народу. Ми пройшли через стільки випробувань. Ми вижили в дуже важкі часи. Нам доводилося мати справу з невимовним злом. Місяць тому ми святкували закінчення Другої світової війни в Європі. І я думав - як це могло статися? Це просто не вкладається в голові. Мільйони євреїв були вбиті під час Голокосту. За що? Просто тому, що вони хотіли жити і існувати як нація, як людські істоти, як народ? Мільйони українців під час Голодомору було вбито совєтами з тих же причин. Просто тому, що вони хотіли існувати і процвітати як нація.

Але ми пройшли через це. Ми вижили. І ми існуємо. І ми будемо жити, і ми будемо боротися, і ми переможемо всіх наших ворогів. Тому що ми - сильні нації.

Сьогодні моя країна стоїть перед драматичними викликами. Всі ви знаєте, що у нас є сусід... (в Ізраїля є такі ж сусіди), який вже незаконно анексував Крим. І на сьогодні Росія, яка незаконно анексувала українські території, придушила національний рух кримських татар, їхні свободи і права людини, потім дозволила терористам і російським військовим захопити Донецьк і Луганськ на Сході України,  починає залякувати весь світ.

Ми маємо справу зі справжньою війною з Росією. Україна - єдина країна в світі, яка успішно протистоїть російській регулярній армії.

Я підтримую і високо ціную зусилля Американського єврейського комітету і, зокрема, особистий внесок її виконавчого директора Девіда Харріса, які виражені в листі, адресованому Білому дому, з ясним закликом підтримати український народ в нашій боротьбі з російською збройною агресією.

Україна захищає не тільки сама себе. Ми захищаємо Європу, ми захищаємо міжнародну законність і порядок. Мова йде не тільки про нас, не тільки про український народ. Це стосується всього світу. 

Яке значення має Україна для всього світу, для Сполучених Штатів Америки?

Напевно, ви пам'ятаєте, як у 1994 році Україна разом зі Сполученими Штатами, Великою Британією і ще однією державою-сусідом України підписали горезвісний Будапештський меморандум. Коротше кажучи, Україна відмовилася від одного з найзначніших ядерних арсеналів у світі. Натомість нам пообіцяли гарантії нашої територіальної цілісності, незалежності та суверенітету.
 
З одного боку, немає ядерної зброї, з іншого - ми втратили Крим і території на сході України. Цей факт просто підриває зусилля міжнародного співтовариства щодо нерозповсюдження ядерної зброї. Просто уявіть собі... як на цьому можуть зіграти в Ірані або в будь-якій країні, яка бажає увійти до ядерного клубу. Подивіться, вони можуть тепер сказати: от, країна відмовилася від ядерної зброї - і втратила територію... Ну, і які гарантії після цього ви зможете запропонувати нам?

Це урок, і висновки, які ми з нього зробимо, вкрай важливі.

Україна має величезне значення для режиму нерозповсюдження ядерного озброєння і не менше значення для миру і стабільності у всій Європі.

Ми абсолютно впевнені, що повернемо контроль над Донецьком і Луганськом. Я абсолютно впевнений, що прийде час, і Крим знову буде частиною України, і ми будемо контролювати всю нашу територію.

Україна має значення для єдності всіх членів Європейського Союзу. Україна має колосальне значення для єдності вільного світу. На сьогоднішній день вільний світ у небезпеці.

Це війна не просто між Україною і Росією. Це війна між минулим і майбутнім. Це війна між темрявою і світлом. Це війна між свободою і диктатурою.

Ми повинні бути єдині, щоб виграти цю війну. Разом ми переможемо. Поодинці - програємо. Нічого не змінилося після Авраама Лінкольна. Нам необхідно бути єдиними з нашими європейськими друзями, і нам необхідно зміцнити єдність Сполучених Штатів та Європейського Союзу. Ваша єдність - кращий засіб і краща відповідь будь-якому агресорові і на будь-яку агресію. Єдина і сильна відповідь тим, хто хоче підірвати цивілізований світопорядок, тим, хто хоче переглянути кордони - вперше в Європі з часу Другої світової війни, тим, хто не поважає свободу, демократію, тим, хто не поважає наші нації. Вони - наші вороги.

Для мене виступати перед вами - це дійсно велика честь. Від імені моєї країни, від імені мого уряду дозвольте мені сказати вам одне просте слово: спасибі. Дякую за вашу підтримку. Спасибі за вашу участь. Дякуємо за ваші відкриті серця і уми. Ми ніколи не здамося. Ми будемо боротися і переможемо. Ми будемо успішні. Це - наше майбутнє.

Спасибі.

За матеріалами Євразійського Єврейського конгресу