Рік трагедії. Як терористи "поховали в небі" 49 українських бійців

Рік тому, в ніч на 14 червня терористи збили військово-транспортний літак Повітряних сил ЗСУ ІЛ-76. Загинуло 49 людей

За даними Міноборони, літак перевозив особовий склад для ротації. Окрім військових на борту була техніка, спорядження та харчі.

На момент знищення на борту літака перебувало 9 членів екіпажу та 40 військовослужбовців зведеного підрозділу військової частини з Дніпропетровщини. Усі вони загинули.

Майже одразу після авіакатастрофи відповідальність за теракт взяли на себе бойовики "ЛНР". Аргументуючи це тим, що було заборонено літати в "їх" небі, а транспортний літак з десантниками цю заборону порушив. Відповідний звіт одразу підготували в "прес-службі ЛНР".

Цього ж дня бойовики, вочевидь, оговталися і видали нову версію трагедії. За версією 2.0 між декількома підрозділами десантників зі Львова і Дніпропетровська відбувся конфлікт. Терористи заявили, що львівські солдати вирішили не допустити, щоб їх дніпропетровським колегам прибуло підкріплення. Бойовики і росіяни швидко підготували доклади покремлівських "експертів", які почали розганяти цю версію.

В цей же час на позиції терористів поблизу Луганського аеропорту, з якої імовірно був вражений Іл-76, були знайдені три пускові труби 9П39-1 від ПЗРК 9К38 "Игла".

Водночас генерал-майору Генштабу Віктору Назарову було оголошено підозру у службовій недбалості, що призвела до загибелі 49 бійців ЗСУ. Прокуратура стверджувала, що генерал не взяв до уваги інформацію СБУ про погрозу збиття літака й дозволив проведення спецоперації з доставки роти військових у Луганський аеропорт.

Печерський суд Києва мав обрати Назарову запобіжний захід, проте генералу стало погано і він був госпіталізований до палати “люкс” Головного військового госпіталю.Заступник міністра оборони Петро Мехед просив суд видати Назарова йому на поруки.

25 листопада Назарова взяли під варту і оголосили про можливість застави у розмірі 365 тис. грн. За два дні, 27 листопада, генерал Назаров сплатив необхідну сумму і таки вийшов з-під варти.

На сьогоднішній день слідство з приводу трагедії Іл-76 триває. Назаров у ньому проходить як свідок і продовжує нести службу заступником начальника Генштабу ЗСУ.