Війна молдавських путінофілів

Проросійські сили у Молдові почали повторювати долю молдавських демократів

Незважаючи на невтішні прогнози, апокаліпсису на місцевих виборах в Молдові не сталося. Велика частина місцевих рад буде контролюватися проєвропейськими партіями. Але найголовніше - проросійські сили почали повторювати долю молдавських демократів.

Найбільшою проблемою демократичних сил Молдови є боротьба між ними. Саме це змагання амбіцій заважає створити в країні дійсно ефективну владу. На протилежному фланзі ще недавно єдності було куди більше. Молдавські комуністи правили країною буквально як радянською республікою. Незважаючи на те що Молдова - парламентська держава, тодішній президент Володимир Воронін не помічав ані уряду, ані парламенту. Все вирішувалося в його кабінеті.

Місцеві вибори показали, що комуністи залишають політичну сцену - але все ще користуються популярністю у частини електорату. Найсильніша проросійська партія сьогодні - соціалісти Ігоря Додона, її результат на місцевих виборах набагато кращий за результат комуністів.

Проте успіх проросійських сил на виборах мерів з соціалістами не пов'язаний. Жителі Бельц обрали головою міста одіозного бізнесмена Ренато Усатого. У Оргеїві мером став не менш одіозний бізнесмен Ілан Шор, чоловік співачки Жасмін. У обох пройдисвітів - свої проросійські проекти. І, звичайно ж, чиновникам в адміністрації Путіна зараз буде непереливки. Переможці почнуть доносити один на одного, шукати компромат, звинувачувати конкурентів у дружбі з демократами, Заходом і ЦРУ.

До того ж обранням мером в такому місті, як Бєльці або Оргеїв - це аж ніяк не свято. Мешканці чекають від бізнесменів дива або, принаймні, професійного менеджменту. А який менеджмент можуть запропонувати люди, що вміють тільки красти? Ілан Шор взагалі сидить під домашнім арештом - звідти і буде управляти Оргеївим.

Для зміцнення успіху молдавським демократам необхідно домогтися перемоги в другому турі виборів мера Кишинева і зупинити кандидатку  проросійських сил соціалістку Зінаїду Гречаний. Її суперник, мер столиці Дорін Кіртоаке - один з лідерів лібералів, які опинилися поза нинішньою правлячою коаліцією. Звісно, для перемоги на виборах в Кишиневі демократи мали б об'єднатися і сформувати новий уряд більшості. Їхні лідери кажуть, що вже почали відповідні консультації. Але амбіції можуть вкотре виявитися сильнішими за  здоровий глузд.