Чому Капелло досі не прогнали зі збірної Росії

Італійський фахівець Фабіо Капелло попри невдалі результати залишається на чолі російської футбольної команди

Російська футбольна спілка попри постійні провали збірної вперто не хоче звільняти з посади головного тренера національної команди 68-річного італійця Фабіо Капелло. Еспресо.TV вирішило з'ясувати причини такої дивної наполегливості.

Заплямована репутація

Росіяни запропонували Фабіо Капелло посаду головного тренера збірної у 2012 році. Запрошення італійця до Росії було помпезно обставлене, а місцеві функціонери переконували, що перехопили у конкурентів найсильнішого тренера світу.

Якщо подивитися на клубну кар’єру Капелло, то можна погодитися, що свого часу він дійсно був одним з найкращих. Цей фахівець на початку 1990-х замінив у непереможному "Мілані" легендарного Арігго Саккі та зміг утримати клуб на найвищому рівні, здобувши з ним у 1994 році перемогу у Лізі чемпіонів. Потім була плідна робота з мадридським "Реалом", "Ромою" та "Ювентусом", які здобували національні титули.

Втім, перший ліпший досвід роботи Капелло на рівні збірних виявився не надто вдалим. Італієць з 2008 року впродовж чотирьох сезонів очолював збірну Англії, яка під його орудою у 2010 році вибула з 1/8 фіналу чемпіонату світу, ганебно поступившись Німеччині з рахунком 1:4. Потім італієць вивів англійців на Євро-2012, але через суперечки з англійською футбольною асоціацією за кілька місяців до фінальної частини турніру покинув команду.

Проте росіян це не зупинило - ні незадовільні результати англійців, ні сварки тренера з роботодавцями.

Шалені відступні

Фабіо Капелло вдалося вивести збірну Росії до фінальної частини чемпіонату світу-2014 року з першого місця в групі, де команда випередила португальців на чолі з Кріштіану Роналду. На радощах Російський футбольний союз (РФС) уклав з тренером новий чотирирічний контракт, за яким італієць отримує небачені на рівні збірних 7 млн євро на рік.

Як виявилося пізніше, росіяни тим самим загнали себе в пастку. Напередодні чемпіонату світу Капелло обіцяв, що очолюваній ним збірній під силу потрапити до чвертьфіналу, але закінчилося все гучним провалом. Російська команда не змогла вийти навіть з відверто посередньої групи, де її суперниками були Бельгія, Південна Корея та Алжир.

Втім італієць залишився на своїй посаді. Першопричина, з якої РФС не відправив тренера у відставку – це шалені відступні, що прописані у його контракті. У разі дострокового розірвання угоди росіяни мали б заплатити фахівцеві 22 млн євро.

Гра на нервах

Росіяни навіть спробували піти іншим шляхом та з літа 2014 року припинили італійцеві платити зарплату. Але нерви у Капелло виявилися міцнішими і він потягнув РФС до суду, після чого поточну заборгованість перед ним було ліквідовано.

Все б нічого, якби не жахливі результати збірної Росії у відбірковому турнірі Євро-2016. Команда Капелло примудрилася зіграти внічию з Молдовою та двічі поступитися Австрії. Остання поразка від цієї збірної 14 червня на своєму полі з рахунком 0:1 стала останньою краплею для фанів та фахівців.

Відомий коментатор Олексій Андронов обізвав Капелло "старим цапом", та побажав усьому російському футболу "горіти у пеклі", якщо італійця негайно не відправлять у відставку. Вболівальники у свою чергу почали збирати гроші, щоб заплатити тренеру збірної належні відступні та нарешті його позбутися.

Корупційні гріхи

У РФС наполегливо утримуються від гучних заяв та різких кроків. Нещодавно відправлений у відставку керманич організації Микола Толстих висунув версію, чому так відбувається. За його словами, у Капелло існує ще один таємний контракт, за яким він отримує - ні мало ні багато - ще додаткові 10 млн євро на рік.

Толстих натякнув, що структури, які доплачують італійцеві в конверті, пов’язані з криміналітетом. Більше того, на думку колишнього функціонера, італієць своєю "надбавкою" ділиться з кимось у керівництві російського футболу . Звичайно, представники Капелло ці заяви назвали нісенітницею та образою Толстих на весь світ через втрату роботи.

Але найцікавіше полягає в тому, що Капелло не вперше втягнуто у корупційні оборудки. Саме коли він був головним тренером "Ювентуса" і здобув з клубом чемпіонство 2005 та 2006 років, в італійському футболі спалахнув найбільший в історії скандал. Кілька провідних клубів були впіймані на договірних матчах, а туринський клуб було позбавлено двох перемогу першості та переведено до нижчого дивізіону.

Важко повірити в те, що тренер не знав про темні справи, які крутяться в клубі. Але йому у підсумку вдалось вийти "сухим з води". Капелло відбувся лише допитами та недоведеними підозрами у несплаті податків. Та вдруге італійцеві може так не пощастити.