Бурбон із зоопарку

Після того, як Віктор Янукович розповів в інтерв'ю Бі-Бі-Сі про те, як він жив у резиденції, яка йому не належала і підтримував страусів, які там ходили, політичні роздуми колишнього глави держави перестають бути цікавими

Щоб він там зараз не придумав, які б великі таємниці не наважився відкрити, головною його таємницею залишається дурість, возведена у ступінь.

Про Бурбонів, які повернулися до Франції на багнетах союзників, співвітчизники говорили, що вони нічого не забули і нічому не навчилися. Янукович нікуди не повернувся. У нього було достатньо часу, щоб вибудувати нову лінію захисту. Але, схоже, це навіть не приходить йому в голову. Межигір'я, як і раніше, не має до нього ніякого відношення. Страуси просто там жили - що в цьому такого? Справді, чому не можна підтримувати страусів - тим більше, коли вони чужі, а не твої? Все це ми чули величезну кількість разів. І це було так нудно, що сам я, як мені тепер здається, майже і не писав ані про Межигір'я, ані про страусів - так багато було охочих над цим посміятися.

Але для журналіста Бі-Бі-Сі така відверта брехня в дивину. І він на мить втрачає самовладання і називає Януковича президентом, який жив на території чужого приватного зоопарку. Дійсно - дивно. Дуже дивно. Але не для Януковича.

Тому що Янукович звик жити в світі, в якому він плює тобі в очі, а ти йому - божа роса, дякую, пане, дуже дякую. Інтелігентно висловлюючись. І йому подобається в цьому світі. Путін теж в такому світі живе. І в нього все виходить.

Різниця, втім, виключно в тому, що Путін - президент Росії. І те коли Путін зустрічається з іноземними журналістами, аудиторію більше цікавить колір шкарпеток інтерв'юера, ніж слова президента - бо всі вже зрозуміли, що слова Путіна не варті навіть ціни цих шкарпеток. А Янукович - більше не президент України. Він і не Бурбон, який нічому не навчився - тому що Бурбони не могли повністю ігнорувати реальність. А Янукович - може. І не думає, що йому варто для початку перестати брехати. Хоча б самому собі. А потім - британському журналістові. А потім - всім іншим. Утім, про що це я? У цьому випадку в нього стався б раптовий серцевий напад, а не інтерв'ю британській корпорації.