Правосуддя і стихія

Історія з "Торнадо" знову продемонструвала: багато українців, яких би поглядів вони не дотримувалися, залишаються радянськими людьми з чорно-білим сприйняттям реальності

Ця реальність зрозуміла. Наші - завжди янголи. Чужі - завжди дияволи. Як можна звинувачувати добровольців, які на своїх плечах винесли всі труднощі захисту Батьківщини від ворога в перші, найважчі дні війни?

Але логіка підказує інше. Добровольці тому й з'явилися, що були фактично знищені українські Збройні сили. І їхня роль в період, коли проходила свою загартованість армія, неоціненна. Але добровольчі батальйони формуються інакше, ніж Збройні сили. Армія - це призовні комісії, медичний огляд, чітка вертикаль влади. Добровольчий батальйон - це завжди стихія. Перевірити кожного, хто йде захищати Батьківщину в переломний момент, немає ні часу, ні, чесно кажучи, бажання.

Так чому ж ми дивуємося, що в добровольчих батальйонах з'являються різні люди? Будь-який такий батальйон - це і є модель України. Хіба серед нас немає людей з кримінальними нахилами? Хіба немає тих, хто дотримується радикальних політичних поглядів? Так чому ж ми дивуємося, що такі люди є в добровольчому русі? Вони не можуть там не бути. Це нормально. От коли люди з кримінальними нахилами і божевільною політичною орієнтацією з'являються в армії, спецслужбах, органах внутрішніх справ - це дійсно катастрофа. Тому що їхня поява свідчить про те, що не працює сама вертикаль відбору.

За час президентства Януковича цю вертикаль "заїло" настільки, що колишній президент без проблем напхав армію і спецслужби російськими агентами, які отримали від Кремля завдання знищити Україну. Коли на чолі держави - рецидивіст, а на чолі Міністерства оборони, СБУ і МВС - іноземні агенти - це апокаліпсис. Коли злочини скоюють офіцери і солдати - це симптом гноїння армії. А от коли виявляється, що не все так добре в добровольчих загонах - це, звичайно, не дуже приємно. Але природно.

І головне - щоб правосуддя діяло щодо кожного, а не тільки щодо того, хто нам не подобається - інакше ми не побудуємо нормальну європейську країну. І ще важливо, щоб рано чи пізно суспільство перестало потребувати допомоги добровольчих батальйонів - а це можливо тільки в разі успішного будівництва сильної професійної армії, яка в будь-який момент зможе дати відсіч підступному ворогу.