Відень. Газ. Трикутник

До чергового раунду газових переговорів у Відні їх учасники підійшли з різним багажем. І високий рівень енергійності Росії у цьому випадку - не показник

Російський прем’єр Дмитро Медведєв оголосив, що знижка для України на третій квартал становитиме всього близько $40, а ціна "блакитного золота" за тисячу кубометрів – $247.

Російські джентльмени охоче змінюють правила гри та оголошений раніше розмір знижки, адже втрачати грошові надходження їм не хочеться, а саме зараз триває період наповнення сховищ газу запасами на зиму. Україні вдалося проскочити минулий опалювальний сезон з мінімальними запасами на фоні погіршення відносин із Росією, але тепер переговорний марафон доведеться починати спочатку. Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер у традиційній манері пітерських можновладців озвучив низку претензій до України. Це і $200 млн за газ, який російська енергетична монополія поставила на територію Донбасу, яку не контролює українська влада. І претензії на суму $26 млрд за невиконання нашою державою принципу "бери або плати".

На цьому тлі готовність "Газпрому" обговорювати перспективи транзиту газу українською територією після 2019 року виглядає поступкою, адже не так давно представники компанії обіцяли повністю відмовитися від цього напряму транзиту газу. Європейський Союз зацікавлений у стабільних поставках енергетичних ресурсів, адже добра чверть його членів чи повністю, чи критично залежить від надходження російського газу. Тому єврокомісар з питань енергетики Марош Шефчович встиг пообіцяти Україні допомогу у $ 1 млрд на оплату російського газу у зимовий період. Цього має вистачити на дві третини необхідних нашій державі обсягів енергоресурсів, решту, очевидно, потрібно буде шукати в українському бюджеті.

Не варто забувати, що Росія не збирається діяти у відповідності з Третім енергетичним пакетом ЄС, проте не має сьогодні більш перспективного партнера. "Сила Сибіру", якою мають транспортувати газ до Китаю, залишається поки що на папері. Тому Україні критично важливо не дозволити ЄС та "Газпрому" знайти спільну мову через голову нашої держави як транзитера. Переговори у Відні будуть далеко не останнім раундом трьохстороннього діалогу, і українській делегації доведеться наполягати на своєму. Зокрема, послідовно уникати принципу "бери або плати" та форсувати виділення обіцяної ЄС допомоги на закупівлю газу.

Опалювальний сезон наближається, і готуватися до нього необхідно інтенсивно вже зараз. Не забуваючи і про Стокгольмський арбітраж, де наступного року розглядатимуться зустрічні позови "Газпрому" та "Нафтогазу України" стосовно контрактів на постачання блакитного палива.