Як українці перемагали весь світ у червні

Місяць, що минає, приніс Україні чимало перемог і нагород з різних видів спорту, і передусім на І Європейських іграх, що завершилися в Баку

У столиці Азербаджану на честь наших чемпіонів вісім разів звучав гімн України, причому двічі - завдяки перемогам гімнаста Олега Верняєва. Він підтвердив статус найсильнішого багатоборця континенту, вигравши й опорний стрибок. А в команді разом з Ігорем Радівіловим та Микитою Єрмаком став ще й срібним призером.

Ну а відкрила рахунок українським нагородам у Баку борчиня Аліна Махиня. Вона здобула "золото" Європейських ігор у вазі до 69 кг.

Лучники Георгій Іваницький, Маркіян Івашко та Віктор Рубан стали чемпіонами у командній першості, перемігши у фіналі у перестрілці іспанців.

Шабліст Андрій Ягодка теж був одним із тих, хто змусив всю Європу слухати "Ще не вмерла". У фіналі він здолав представника Румунії з рахунком 15:10.

Не відстав від титулованих співвітчизників і зовсім юний, 16-річний, Андрій Хлопцов, який фінішував першим у плаванні на дистанції 50 м батерфляєм.

Отримали ми чемпіонський титул і в дзюдо завдяки старанням Інни Черняк, яка не знала рівних серед атлетів з вадами зору у ваговій категорії до 57 кг.

"Золоту" крапку у виступах української збірної у Баку поставили наші шаблістки, які вже привчили нас до своїх перемог на міжнародній арені в командній першості - Ольга Харлан, Ольга Жовнір, Олена Кравацька, Аліна Комащук.

Загалом, на Євроіграх українці здобули 46 нагород - 8 золотих, 14 срібних і 24 бронзових, посівши у медальній таблиці 8 місце.

Юлія Прокопчук стала чемпіонкою Європи зі стрибків з 10-метрової вишки. Переможною для неї стала сума балів 327,50. Наша співвітчизниця майже на чотири бали обігнала француженку Лору Маріно. Третє місце здобула італійка Ноемі Баткі. А в перший день змагань першості континенту зі стрибків у воду, яку приймав німецький Росток, Юлія у командних змаганнях з Іллею Квашою фінішували третіми. 

Потім дует Ілля Кваша та Олександр Горшковозов посів друге місце у стрибках з триметрового трампліна. Олег Колодій здобув "бронзу" на однометровому трампліні. Олена Федорова в цій же дисципліні у змаганнях жінок теж фінішувала третьою. Максим Долгов та Олександр Горшковозов стали бронзовими призерами чемпіонату Європи у синхронних стрибках з вишки.

Чемпіонат Європи з фехтування хоча і не дав нам чемпіонів, проте українці в Монтрьо (Швейцарія) теж не пасли задніх. Шаблістка Олена Вороніна принесла збірній України індивідуальну "бронзу". А потім наша команда у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук та Олени Кравацької перемогла у поєдинку за третє місце збірну Італії - 45:30.

Відзначимо і перемогу нашої футбольної збірної у домашньому матчі відбору на Євро-2016. Підопічні Михайла Фоменка обіграли Люксембург 3:0.

Все відео: Youtube