Фантомаси сучасного футболу

Футбольна гра інколи завершується для спортсменів такими травмами, начебто вони змагалися не на трав'яному газоні, а на боксерському рингу

Поламані носи, щелепи і навіть черепи змушують футболістів одягати захисні маски, які роблять їх схожими на героїв кінофільмів.

Старожилом тут є чеський голкіпер Петр Чех. З 2006 року він грає в регбійному шоломі після тяжкої травми голови, зазнаної під час зіткнення з гравцем "Вігана" Стівеном Хантом. Тоді Чех зазнав втиснутого перелома черепа. Восени 2011 року воротареві "Челсі", який нещодавно перейшов в "Арсенал", зламали ще й ніс, після чого лікарі дозволили йому грати, тільки ще й у масці.

Польський форвард "Баварії" Роберт Левандовський цієї весни в півфінальному матчі Кубку Німеччини проти "Борусії" зламав носа і пошкодив щелепу. Тож на півфінал Ліги чемпіонів проти "Барселони" він вийшов у масці.

Два роки тому іспанцю Фернандо Торресу, який тоді виступав за "Челсі", у матчі Ліги Європи зламали ніс. Тож у наступному раунді турніру проти російського "Рубіна" іспанець вийшов у захисній масці - і відзначився дублем.

Одягають захисні маски футболісти не лише під час змагань, а й на тренуваннях. Захисник дортмундської "Борусії" Марсель Шмельцер у 2013-му саме так і зробив.

Довелося відчути себе "кіногероєм" й українському футболісту Андрію Вороніну. У 2008 - 2009 він грав за німецьку "Герту". Повертаючись з матчу збірної з хорватами, форвард оступився на сходинках трапа, впав і зламав ніс. Тож у грі за клуб проти "Штутгарта" одягнув захисну амуніцію. Хоча не забив, проте допоміг команді перемогти 2:1.