Як Шульц наказав. Що турбує Європарламент в Україні

Президент Європарламенту нарікає на олігархічну структуру економіки України та обіцяє, що з Росії не знімуть санкції

Президент Європейського парламенту Мартін Шульц виступив перед депутатами Верховної Ради України. Еспресо.TV оцінив промову європейського гостя та виділив найбільш знакові тези.

Про перемовини з агресором

Шульц озвучив вже звичну позицію Європи щодо шляху розв'язання війни на Донбасі. Він має бути політичним, а не силовим.

"Після початку конфлікту і після незаконної анексії Криму ЄС працює над пошуком мирного розв'язання… Всі сторони та міжнародне співтовариство мусять зробити все для того, аби запобігти повному виходу цієї ситуації з-під контролю, і є лише одне нормальне рішення - політичне",- зазначив Мартін Шульц.

фото: REUTERS

Окрім України, стороною переговорів він називає Російську Федерацію.

"Треба проводити переговори з Росією, у той же час дуже чітко вказуючи на те, що ми не відмовимося від наших принципів",- сказав президент Європарламенту.

Про санкції проти Росії

Принцип, від якого Шульц закликає не відмовлятися, – це дотримання Мінських угод та міжнародних зобов'язань. Саме результати, досягнуті у білоруській столиці, є планкою, за яку не дозволять вийти Росії. Оскільки умови постійно порушуються, Євросоюз застосовує економічний батіг – санкції. Відмовлятися від них ніхто поки що не збирається.

 

"На жаль, після підписання других Мінських угод у лютому ми бачимо провокації і повсякденне порушення режиму припинення вогню, продовження насильства, обстріли і страждання людей… Відповідно, 22 червня Європейський Союз продовжив свої санкції проти Росії. Ми будемо продовжувати санкції до того дня, доки буква і дух Мінських угод не будуть повністю виконані і міжнародні зобов`язання будуть дотримані", – заявив президент Європарламенту.

Про війну в Україні

"Коли я згадую останні півтора  року, я обурений усіма тими стражданнями, що випали на долю українського народу. Ніколи я не міг уявити, що через 70 років після закінчення Другої світової війни, через 25 років після падіння "залізної завіси", народу в Європі буде відмовлено в праві вирішувати свою долю. Ніколи не міг уявити, що кордони в Європі можуть бути змінені силою… Що "право сили" знову візьме гору над верховенством права, але це сталося", - каже Шульц.

Про боротьбу з олігархами

Президент Європарламенту закликав українську владу більш рішуче боротися з порочною структурою економіки. Також він нагадав, що для проведення реформ Україні постійно надається фінансова допомога.

"Економіка страждає вже 38 місяців, відбувається постійне промислове падіння, інфляція і знецінення валюти, - констатував Шульц. - Більше того, конфлікт на сході отримує все більше ресурсів і енергії та не дає вам зосередитися на економічному відродженні… Європейський парламент закликає в першу чергу приділити увагу подоланню хибної економічної кризи і олігархічної структури економіки".

Про асоціацію з ЄС

Президент Петро Порошенко заявив, що три чверті європейських країн вже ратифікували Угоду про асоціацію з ЄС. Лишилося дочекатись ухвалення документу ще від семи держав. У свою чергу, Мартін Шульц пообіцяв, що результати від угод про асоціацію та про зону вільної торгівлі з ЄС Україна відчує в 2016 році.

фото: REUTERS

"Вже сьогодні Угода про асоціацію приносить певні плоди. В січні 2016 року, коли повністю запрацює, вона принесе вигоди, які ви відчуєте у повсякденному житті", - сказав він.

Про безвізовий режим

Були в промові Шульца і обіцянки. Він сказав, що зробить все можливе, аби прискорити процес переговорів щодо безвізового режиму з Євросоюзом. Україна сподівалась, що безвізовий режим введуть за результатами саміту Східного партнерства, що відбувся в травні. Але очікування не справдились. Тоді українські політики розповіли, що в цьому винна корупція. Не змогли її подолати – отже, не отримали візових послаблень.

"Ще залишаються деякі проблемні питання, які варто вирішити, але у мене є відчуття, що звіт комісії буде представлено у вересні, і на його основі я оптимістично дивлюся в майбутнє і думаю, що ми зможемо знайти рішення для подолання перешкод, що залишилися", - заспокоїв Шульц.