Чи керуватиме Путін Грецією

Греки на референдумі сказали "ні" Європі і рушили торгуватися далі

Уряд Греції та правляча партія СІРІЗА досягли, чого хотіли – більшість греків під час референдуму сказали "ні" кредиторам.

Журналісти, що працювали сьогодні в Греції, зазначають - мало хто читав документи, з приводу яких відбулося голосування. Більшість керувалася емоціями. Багато тих, хто голосував "ні", сподівалися, що їхній вибір змусить Брюссель більш уважно дослухатися до греків.

Цифри, які озвучено, - ще не офіційні результати. Екзит-полів у звичному для нас  розумінні не проводилося - їх замінили телефонні опитування. Вони серед соціологів вважаються ненадійними. Більш-менш точних результатів чекаємо в понеділок.

Результати попередніх опитувань такі: Alpha TV прогнозує, що "ні" сказало 49-54%, "так" - 45-50%. Star TV: "ні" - 51,5%, "так" - 49,5%.

Фото: Reuters

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс пообіцяв: якщо його співгромадяни проголосують "ні", Афіни можуть досягти згоди з кредиторами за 24 години. А прем’єр-міністр Алексіс Ципрас та інші вже нібито пакують валізи, щоби вирушити в Брюссель для відновлення переговорів з кредиторами.

Тобто грецькі можновладці сподіваються чи не за добу переконати МВФ, Єврокомісію та Європейский Центробанк (ЄЦБ) видати нові кредити, які врятують економіку від остаточного колапсу. До того ж, на вигідних їхньому уряду умовах.

Півроку не вдавалось, а тут вдасться?

Так, уряд Алексіса Ципраса тепер має ще один аргумент для кредиторів на переговорах – дивіться, наш народ проти ваших жорстких умов.

Але, не забуваймо, з боку кредиторів - Євросоюзу і ЄЦБ - декілька разів звучало попередження, що голосування "ні" означатиме вихід Греції із зони євро. Вся трійця кредиторів попереджала, що без нової угоди припинить фінансування країни.

Афіни вже не спромоглися вчасно виплатити 1,54 млрд євро кредиту МВФ. До 20 липня їм треба виплатити 3 млрд євро ЄЦБ. Країна впевнено перетворюється на міжнародного банкрута, якому в борг ніхто не дасть.

Російська Газета.Ru переконує, що хід Ципраса з референдумом – дуже розумний. Мовляв, не допоможе Брюссель та Вашингтон – Грецією керуватиме Путін. Але якщо і керуватиме, то це буде країна з величезним державним боргом, заваленою банківською системою і зубожілим населенням.

Правда і те, що виліт Греції із єврозони не вигідний Брюсселю. Він ставить питання про монолітність Євросоюзу та довіру до єдиної європейської валюти. Але втрати Європи від колапсу Греції будуть набагато менші, ніж самої Греції.

Насправді уряд країни зараз у позиції, яку шахісти називають цугванг – будь-який наступний хід погіршує позицію гравця.

Погоджуючись на умови кредиторів, вони виглядають зрадниками серед своїх виборців. Відмовляючись це робити, вони остаточно завалять економіку і не зможуть повернути виборцям обіцяну роботу, високу зарплатню та пенсії.

Звичайно, можна продовжувати звично вказувати, що в усьому винна трійця кредиторів. Можна скільки завгодно казати, що Євросоюз ставиться до греків упереджено. Звинувачувати в усіх негараздах зовнішніх недоброзичливців – старий, але надійний прийом. От тільки це не принесе країні грошей і не виведе її з кризи.