12 днів Електричного Майдану

У понеділок поліція Вірменії звільнила перекритий демонстрантами центральний проспект. Тепер протест або остаточно захлинеться, або отримає нове дихання

Як на вірменський майдан звернув увагу весь світ

Причиною протестів стало рішення Комісії з врегулювання суспільних послуг підвищити з 1 серпня тарифи на електроенергію на 16,7%.

Невелика група активістів руху "Ні грабунку!" влаштувала 17 червня сидячий страйк. Владі поставили ультиматум – знижуйте тарифи, або ми вирушимо маршем до президентського офісу.

Термін дії ультиматуму сплив 22 червня. Протестувальники, як і обіцяли, вирушили маршем до президента Сержа Саргсяна. На проспекті Баграмяна, де розташовано будівлю президентської адміністрації, парламент і Конституційний суд, протестувальників зупинив поліцейський кордон підсилений двома водометами.

Вранці 23 червня поліція атакувала протестувальників. Їх поливали з водометів, били кийками. Активну участь в розгоні брали правоохоронці у штатському.

Під вечір того ж дня на проспекті Баграмяна зібралося в три-чотири рази більше людей. Тепер вони обурювалися не тільки підвищенням тарифів, але й жорстоким побиттям мирних громадян.

Після цього почалась "позиційна війна". Проспект лишався перекритим кордоном поліції. Протестувальники відгородились імпровізованою барикадою зі сміттєвих баків.

Число активістів значно поменшало з початку протестів. Переговори з владою ні до чого не призвели, протест почав захлинатися.

У неділю, 5 липня, група активістів висунула ультиматум: якщо влада не дослухається до їхніх вимог, вони починають акцію "Крок вперед". Тобто, кожну добу пересуватимуть барикаду на один крок ближче до президентської адміністрації.

Опівдні в понеділок поліція закликала звільнити проспект. Потім вона прибрала сміттєві баки. Потім – відтягла протестувальників, що лишались на проїзній частині. Діяли не так жорстко, як 23 червня. Ніяких кийків і водометів. Затримали 46 людей. Після цього рух автомобілів на проспекті відновили.

Фото: 1in.am

Фото: epress.am

Фото: epress.am

Що буде далі

Більшість протестувальників тепер зібралася на площі Свободи. Ведуть розмови, як діяти далі. Деякі пропонують відвоювати проспект.

Тепер все залежить від їхньої рішучості. Якщо вони повернуться на Баграмяна – можливий новий сплеск активності.

Щоб заспокоїти протестувальників, влада пообіцяла не підвищувати тарифи для населення. Точніше - його підвищать, але різницю компенсуватиме субсидія, яку Єреван збирається платити з російського кредиту.

Компанію "Електричні мережі Вірменії" чекає аудит. Вона, до речі, є дочірньою компанією російської "Інтер РАО", раду директорів якої очолює Ігор Сєчін.

Спеціальне слідче управління перевіряє дії поліцейських, яких звинувачують в побитті демонстрантів. Втім, невідомо, чи покарають когось врешті-решт.

Але якщо гасла активістів залишаться суто соціальними, без політичних вимог, то перспектив у протесту немає. Про це Еспресо.TV розповів редактор російської служби Першого вірменського інформаційного порталу 1in.am Рубен Меграбян.

"Коли стояння на площі Свободи перетвориться в самоціль, то протест видихнеться", - попереджає експерт.

На його думку, цілком можливо, що частина активістів самоорганізується і оформиться в нову опозиційну силу. "Протест має наповнитися саме політичним змістом. Цього вимагає суспільство. Якщо цього не відбудеться зараз, прийдуть зовсім інші люди, які все одно порушать питання, на які є замовлення суспільства", - вважає Меграбян.

На його думку, протестувальникам вдалося довести, що вони здатні відстоювати свої інтереси перед іншими зовнішньополітичними партнерами, в першу чергу – перед Росією.

"Корупційна система у Вірменії – це метастаз путінської корупційної системи. На прикладі проблеми з електрикою ми побачили, що ця пухлина перейшла на зовсім нову й токсичну фазу. А люди це відчувають", - говорить Меграбян.

Зараз вірменська влада виглядає переможцем. Втім, у багатьох учасників протесту лишилося почуття незадоволення. А отже, нові протести – лише питання часу, адже усунено симптоми, а не причину.