Навіщо Росії Кличко

Російські промоутери вирішили вчепитися в чемпіонський бій Володимира Кличка, який володіє поясами трьох версій, з офіційним претендентом за версією WBO британцем Тайсоном Ф'юрі

Учора мали відбутися торги на право проведення бою за титул чемпіона світу з боксу в суперважкій вазі між Кличком і Ф'юрі. Проте перед самим початком аукціону стало відомо, що сторони таки досягли домовленостей. Представники боксерів оголосили, що бій відбудеться 24 жовтня в німецькому Дюссельдорфі.

Та росіяни, які мали "види" на цей бій, зчинили гвалт. Промоутер Володимир Хрюнов вбачив у цьому незаконну змову і вирішив судитися.

"Об 11-й годині ранку повинні були розпочатися торги, але нічого не розпочалося. Об 11:20 вийшов президент WBО і сказав, що сторони Кличка і Ф'юрі уклали угоду. Будемо подавати протест на те, що торги були скасовані без будь-якої причини. Кличку не потрібно зараз орендувати стадіон. Потрібно скасовувати всі плани: ми повернемося до юридичного боку цієї справи. Я думаю, що процес буде тривалим", - обіцяє Хрюнов.

За його словами, ставка росіян була найвищою - $ 18,24 млн. Вигравши право на організацію бою, Хрюнов разом зі своїм партнером Умаром Кремльовим хотіли провести його в Грозному.

Трохи раніше з'явилася інформація про те, що на бій Кличка претендує інший  російський промоутер Андрій Рябінський, який планував привезти поєдинок до Москви. До речі, два роки тому йому це вже вдалося – тоді він організував протистояння Володимира з Олександром Повєткіним, заплативши $23 млн. Нагадаємо, що та зустріч завершилася впевненою перемогою українця за очками. Після бою Рябінський заявляв, що всі витрачені гроші він повернув.

Чому росіяни так зацікавилися боєм українця з британцем?

З одного боку, це може бути спортивний інтерес. Росіяни люблять проводити Олімпійські ігри, чемпіонати світу з різних видів спорту (дзюдо, веслування, фехтування, водні види), Універсіади, не шкодуючи для цього чималих грошей. Грозний, очевидно, міг удостоїтися такої честі як "преміальні" за правильну й активну позицію лідера Чечні Рамзана Кадирова. До того ж, там дуже популярні бойові мистецтва – бокс в тому числі. Можна було б влаштувати і масове побоїще серед глядачів – а це ж яке видовище!

Та в кулуарах шириться й інша точка зору. Мовляв, промоутер британця Майк Хеннесі у змові з російськими "акулами" боксу. Знаючи, що Кличко не допустить проведення поєдинку в Росії (де його, до речі, після перемоги над Повєткіним освистали), поява на торгах росіян зробить українця значно поступливішим в обговоренні гонорару британця.

На користь цієї версії свідчить блискавична домовленість сторін, якої вони не могли досягти упродовж двох місяців.

Та й сам Хрюнов натякає на це.

"Сторона Кличка, представлена Томом Лефлером, побачивши мене, терміново пристала на умови Майка Хеннесі", - каже російський промоутер.

Ну а погрози про судовий позов, вочевидь, звичайний блеф – аби хоч трохи надати цій історії реалістичного вигляду чи правдоподібності.