Кризовий саміт в Уфі

Для Володимира Путіна саміти БРІКС і ШОС в Уфі - не така вже часта можливість продемонструвати свою міжнародну значимість. І, звичайно ж, відсутність міжнародної ізоляції

Нехай західні лідери ігнорують свого російського колегу і спілкуються з ним тільки на тему врегулювання української кризи, нехай санкції проти Росії ніхто не збирається скасовувати - проте в Уфі буде продемонстровано, яким магнітом є Росія для нових сильних гравців на світовій арені. Хіба Бразилія, Індія і Китай не можуть замінити Росії США, Німеччину і Францію?

Не можуть. Навіть якщо заявлять про створення нових інституцій, які повинні стати альтернативою Світовому банку і МВФ. Тому що для створення альтернативи необхідна справжня економіка. Економіка, яка дозволяє здійснювати довгострокові інвестиції і пожертвування. Економіка, яка не керується урядами, а пов'язана з приватною ініціативою і енергією громадян. І для того, щоб це наочно продемонструвати, необхідно було провести саміти БРІКС і ШОС саме в липні 2015 року.

Зустріч в Уфі збіглася з серйозною кризою в китайській економіці. Голова КНР Сі Цзяньпін, звичайно ж, збереже витримку і спокій та буде тепло посміхатися Путіну й іншим своїм партнерам. Але для нього зараз непрості дні. "Пузир" китайського фондового ринку лопається на очах - і, схоже, влада вже не може вплинути на ситуацію. До речі, саме ця криза в Китаї спровокувала нове падіння нафтових цін, а це вже погана новина для Путіна, який міг повірити, що ціни стабілізувалися і він може дозволити собі думати про майбутнє, хоча б виходячи з уже досягнутого "дна". Але китайський обвал показує, що падіння може бути нескінченним.

До останнього часу Пекін міг фактично контролювати фондовий ринок, обіцяючи мільйонам інвесторів нові прибутки. Але якщо стане ясно, що уряд КНР ніяк не впливає на падіння акцій, мова піде про крах десятків мільйонів людей і появу проблем, з якими сучасний Китай ще не стикався. Це і є зустріч Комуністичної партії зі справжньою економікою. І вона є куди важливішою, ніж зустріч Сі Цзяньпіна з Володимиром Путіним.