Як стати чемпіоном без грошей, тренера та арени

Вже аксіомою стало переконання про те, що будь-який солідний результат, а тим паче чемпіонський, вимагає капіталовкладень. Проте у великих містах і маленьких містечках України знайшлися хлопці, які потроху руйнують цей стереотип

Без тренерів та підстрахування, без дорогих тренажерних залів та стероїдів. Молодий, та ще не надто поширений вид спорту Street Workout демонструє, як прості хлопці виліплюють тіло своєї мрії просто на вулиці.

"Зараз, або ніколи" – під цим девізом юнаки тренуються та змінюються щодня. Окрім того, в їхньому житті немає місця алкоголю та сигаретам, натомість є сила духу, дисципліна, режим та тіло, якому можуть позаздрити навіть професійні спортсмени.

Завдяки Street Workout не потрібно витрачати гроші на клубну картку спортивного залу, дотримуватися інструкцій надокучливого фітнес-тренера, одягатися так, як вимагають у спортзалі.

Ви можете тренуватися без усього вищеперерахованого, і вам вдасться отримати задоволення від тренінгу без будь-якого устаткування. Єдине, що потрібно  - це величезне бажання нарешті почати діяти.

Street Workout - це масовий рух, що базується на заняттях фізичною культурою із застосуванням тренувального обладнання в громадських місцях - шкільні двори, парки, спортивні майданчики та міські забудови. Даний вид спорту передбачає тренування на турніку та брусах і проходить на свіжому повітрі.

В Україні одним з перших ідеологів Street Workout був Денис Мінін. Денис є лідером Всеукраїнської громадської організації "Стріт Воркаут Україна". Він почав набирати популярність восени 2009 року після того, як відео з його системою тренувань під назвою "Турник + брусья, сильный парень из Днепропетровска" було розміщено в мережі. Зараз відео налічує понад 10 млн переглядів на YouTube.

Погляд на цей вид спорту зсередини погодився представити Олексій Петренко - воркаутер зі стажем понад чотири роки.

"Для мене Street Workout – це, в першу чергу, стиль життя. Це хобі, яке мені подобається більше за все. Можна навіть сказати, що цей спорт став звичкою, невід’ємною частиною мого дня. У моєму місті (Коростені, Житомирська область – ред.) багато молоді займається ним. Та і дорослі не проти покрутитись на перекладині", - каже спортсмен.

За чотири роки Олексій перетворився з худорлявого підлітка, який навіть не вмів підтягуватися, на "рельєфного" атлета. А все завдяки гімнастичним трюкам, дисципліні та силі волі.

"Спершу я натрапив в мережі на відео, на якому хлопці робили різні трюки на турніках і мені вони сподобались. Згодом я сам почав шукати різні відео, пов'язані з трюками. Не знав з чого почати, бо боявся навіть підійти до перекладини, адже абсолютно не міг підтягуватись. З цього завжди глузували мої однолітки. Проте я поставив собі за мету повторити те, що побачив на відео. Навчившись підтягуватися, я почав вивчати різноманітні трюки", - розповідає юнак.

Олексій зазначає, що більшість трюків були взяті з інтернету та спортивної гімнастики, хоча іноді під час тренування виникають нові елементи.

В середньому тренування хлопців триває близько 2 годин щодня. Як і у всіх видах спорту, починається з розминки, щоб в подальшому не пошкодити м'язи. Після цього вони підтягуються та віджимаються. Далі, за бажанням, хтось відточує майстерність у вже давно вивченому елементі, а хтось вивчає новий.

Але є одне але, Олексій попереджує: Street Workout - доволі травматичний вид спорту.

"В інтернеті можна знайти безліч відео з невдало виконаним елементом, що призвів до серйозних травм: хлопці ламали руки, викручували чи розтягували м’язи, падали з турніка. Мій друг розтягнув м'язи на нозі і був вимушений покинути тренування назавжди. Доля мене вберегла від трагічних наслідків, я  лише декілька разів падав з перекладини і, на щастя, не травмувався".

Особливо цікаво, а що ж змушує молодих хлопців повністю відмовитись від алкоголю й сигарет та щоразу замість вечірок з друзями йти на стадіон тренуватись до сьомого поту?

"У моєму випадку це було бажання стати кращим і досягти того, про що інші і не мріють. Коли ти показуєш елементи на перекладині і на тебе захоплено дивляться люди, в голові яких лише одне запитання – "Як ти це зробив?" - ділиться Олексій.

Фото з архіву Олексія Петренка

Звісно, такий вид спорту не приносить медалей у звичному розумінні цього слова. Проте відчути себе чемпіоном воркаутери можуть. Так, нещодавно Workout-колектив "Strong Spirit" з міста Новоград-Волинського виступив у другому півфіналі шоу "Україна має талант". Саме тренованість та складна програма, виконана без помилок, гарантувала хлопцям активну підтримку глядачів, що принесло їм путівку в Дубаї від спонсора телешоу. 

Як і будь-який вид спорту, Street Workout - не для слабаків. Він вимагає рішучості, терпіння, сили і чимало часу, а головне - перемоги над собою. А з цього і починається кожен чемпіон.