Як Суркіс випхав Ахметова з Прем’єр-ліги

Між двома ворогуючими таборами в українському футболі виник черговий конфлікт

Оголошена вакансія

Ще до початку чемпіонату України у ньому розгорілася інтрига. В протистояння вступили два традиційно ворогуючі та найвпливовіші угрупування українського футболу.

Умовно їх можна назвати командою "Суркіса/Коломойського" та "командою Ахметова".

Суперечка між "заклятими" друзями виникла через несподівану вакансію серед 14 клубів Прем'єр-ліги, яка з’явилася через те, що донецький "Металург" вирішив відмовитися від участі у змаганнях.

На його місце знайшлося два претенденти – дніпродзержинська "Сталь", яка раніше оголосила про злиття з "Металургом", але не довела процес до завершення, бо не захотіла брати на себе борги донецького клубу.

Заявив про своє право на місце в еліті і маріупольський "Іллічівець", який минулого сезону посів у Прем'єр-лізі останнє місце і вилетів до першої ліги. У клубі аргументували своє бажання пунктом у регламенті, який передбачає, що місце команди, яка знімається зі змагань, займає саме невдаха минулого сезону.

Рішення про заміну мали прийняти представники Прем'єр-ліги на загальних зборах клубів 14 липня в Одесі напередодні матчу за Суперкубок між "Динамо" та "Шахтарем". Але засідання так і не відбулося через відсутність кворуму.

Підкилимна війна

Тож поки київські та донецькі футболісти з'ясовували стосунки на полі стадіону "Чорноморець", власники клубів – Ігор Суркіс та Рінат Ахметов - змагалися у підкилимній боротьбі. Власник "Шахтаря" вустами генерального директора донецького клуба Сергія Палкіна звинуватив Федерацію футболу України в тому, що вона, зневажаючи регламент, тягне до Прем'єр-ліги "Сталь".

А "Іллічівець" навіть пригрозив курівництву ФФУ позовом до Арбітражного суду у Лозанні, якщо команда залишиться поза вищим дивізіоном чемпіонату України.

Слід пояснити, що маріупольський клуб традиційно зараховували до "союзників" "Шахтаря". Понад те - з 2010 року Ахметов став власником металургійного комбінату ім. Ілліча, який фактично утримував команду. А критики дорікали "Іллічівцю" у тому, що він є надійним постачальником очок "Шахтарю", а проти конкурентів донеччан, навпаки, надзвичайно впирається.

У свою чергу, нинішнє керівництво ФФУ на чолі з Андрієм Павелком звинувачують у близькості до братів Суркісів – президента "Динамо" Ігоря та віце-президента УЄФА Григорія.

Вочевидь, Ахметов вирішив, що в особі "Сталі" "союзника" отримає ворожий йому табір. Не в останню чергу через географічне розташування нової команди Прем’єр-ліги. Дніпродзержинськ є містом Дніпропетровської області, де великий вплив має Ігор Коломойський – власник "Дніпра" та давній футбольний соратник Суркісів.

Донецька капітуляція

Паніка, яка піднялася в оточенні Ахметова, зрозуміла, адже розподіл сил між двома ворогуючими "фракціями" після появи "Сталі" у вищій лізі змінився не на користь донеччан.

Тепер до прихильників "Шахтаря" можна зарахувати лише п’ять клубів – донецький "Олімпік", луганську "Зорю", харківський "Металіст", запорізький "Металург" та одеський "Чорноморець".

Київське "Динамо", дніпропетровський "Дніпро", луцька "Волинь", львівські "Карпати", полтавська "Ворскла", "Олександрія", ужгородська "Говерла" та дніпродзержинська "Сталь" – по інший бік барикад.

Не на користь "Шахтаря" у вівторок виявився і розподіл голосів під час учорашнього голосування членів виконкому ФФУ. За те, щоб у Прем'єр-лізі грала "Сталь", висловилось 29 осіб, за "Іллічівець" проголосувало лише сім функціонерів.

Загалом ситуація склалася парадоксальна. Остаточний складі учасників Прем’єр-ліги визначився лише за добу до початку нового чемпіонату України. А його учасники, які минулого сезону базікали про малу кількість клубів, у підсумку були вимушені відсіювати бажаючих грати у першості.