Як Росія вбиває кримський футбол

Загарбуючи Крим, Росія обіцяла йому золоті гори, а задурманені місцеві жителі в рожевих окулярах танцювали від щастя

Зміст

Проте веселощі, в тому числі і в футболі, тривали недовго. Тепер кримський футбол підраховує, що він виграв і скільки втратив, покинувши українську Прем'єр-лігу.

Спеціальна "зона"

У грудні 2014 року після кількамісячних роздумів УЄФА заборонив кримським клубам грати у чемпіонаті Росії. На той час "СКЧФ", "ТСК" та "Перлина" встигли зіграти у матчах другої ліги чемпіонату Росії. Також було сказано, що Крим перетвориться на спеціальну зону, за яку відповідатиме один з членів Виконкому УЄФА.

Позбавлений можливості грати в українському (через окупацію півострова) чи російському чемпіонатах, Крим таким чином втратив великий футбол – єврокубки йому не світять.

Це підтвердило і наступне рішення УЄФА. Комісія, очолювана членом виконкому цієї організації і екс-главою словацької федерації футболу Франтишеком Лавринецем, постановила створення двох футбольних ліг – юнацької і дорослої.

У юнацькій першості гратиме 16 команд (футболісти до 19 років), які проведуть між собою у два кола. У дорослій першості змагатиметься 8 команд, які в чотири кола визначать переможця турніру.

Проте призери турніру не зможуть взяти участь в єврокубках до спеціального рішення УЄФА щодо цього питання.

"Голодне" фінансування

Фінансувати чемпіонат Криму УЄФА не поспішає.

"Наразі рано говорити про фінансування. Ми поки не так далеко зайшли в питанні взаєморозуміння", - сказав Лавринець.

Ясна річ, що кримчани особливі надії покладали в цьому питанні на Росію. Проте та, сама потерпаючи від безгрошів'я, не збирається витрачатися на бідного родича.

Так, Росія вирішила з державного бюджету профінансувати шість клубів чемпіонату Криму з восьми. Фінансову допомогу Росії отримають "Євпаторія", "Кафа", ялтинський "Рубін", "Титан", "Бахчисарай" і "Океан". А от "Таврія" і "Севастополь", а саме клуби з такою назвою грали в українській Прем'єр-лізі, від Росії грошей не отримають.

Та це був не перший дзвіночок, що Путін не збирається витрачатися на Крим. Ще у листопаді виконуючий обов'язки головного тренера ялтинської "Перлини" В'ячеслав Жигайлов визнав, що його підопічні грають практично голодними.

"Без грошей, без харчування. Три дні поспіль їмо самі пельмені, по вісім штук, маленькі", - зізнавався Жигайлов.

Клуб, сліпо вірячи загарбнику, навіть звертався до Путіна з відкритим листом, прохаючи врятувати клуб. Все марно. "Перлина" припинила існування.

Зараз же Росія офіційно повідомила Крим: на "дубль" кримських клубів (U21) і U16 грошей немає.

Тим часом тамтешні команди відчувають брак професійних футболістів. У цьому зізнався  президент "Севастополя" Олександр Красильников, визнавши, що кримський футбол втратив рік. Крім того, він навіть очікує на український порятунок.

"З материкової Росії до нас не приїдуть, оскільки там зарплати вищі. Тому будемо переглядати хлопців з України, інших країн. Є футболісти, які хочуть до нас приїхати, і потім - навіть залишитися у нас жити", - запевняє Красильников.

А нещодавно міністр спорту Росії Віталій Мутко вкотре "відшив" кримчан, заявивши, що Російський футбольний союз не матиме жодного відношення до Кримського футбольного союзу. Таким чином присік майбутні запитання про фінансову допомогу.

Грошей немає, грати нікому – то чи будуть глядачі на трибунах, чи зацікавить їх футбол такого рівня? Відповідь очевидна.

Бази, перетворені на глухомань

Окреме питання – футбольні бази. Вони наочно показують, на що перетворює кримський футбол російська влада.

Нещодавно в інтернеті з'явилися фото навчально-тренувальної бази футбольного клубу "Таврія" у селі Поштове. В окупованому Криму вона перетворилася на зубожілу, занехаяну і нікому не потрібну пустку. А колись тут вирувало життя…