10 фактів з життя Георгія Туки

Новий губернатор Луганської області допомагає армії, хотів стати добровольцем та жбурляв коктейлі Молотова під час Майдану

Сьогодні президент Петро Порошенко представив нового голову Луганської військово-цивільної адміністрації – Георгія Туку.

"Нова людина з бездоганною репутацією, з нетерпимістю до корупції, з новим мисленням, із сучасними нестандартними рішеннями і, головне, з Україною в серці", - сказав Порошенко. Еспресо.TV придивився пильніше до постаті нового губернатора.

Інженер

Георгій Тука народився 24 листопада 1963 року у Києві. В нього вища освіта – Київський політехнічний інститут, факультет автоматичних систем управління.

Бізнесмен

Тука мав невеличку ІТ-компанію, яка постачала обладнання для мобільних операторів. Також втілював телекомунікаційні бізнес-проекти в Каїрі. Був керівником відділу продажів компанії "Ен-Ті Телеком". В 2010 року став директором цієї компанії.

Майданівець

Новий губернатор з першого дня був на Майдані. Отримав поранення під час зіткнень з "Беркутом" 18 лютого 2014 року.

"Два дні лежав, а в цей час у країні все змінилось", - заявив пан Тука в інтерв’ю журналістам.

Після Майдану відчув певний розпач через те, що прогавили Януковича, був невдоволений тими, хто прийшов до влади.

"Україна переживе ще 333 майдани", - вважає він.

Батько

Син Георгія Туки добровольцем пішов до Збройних сил. За його словами, для доньки-підлітка він має дуже мало часу.

Доброволець

"У перші дні березня я двічі був у військкоматі, але мене не взяли. Намагався йти добровольцем, мене записали й сказали – чекайте. Але я досить об'єктивно сам себе оцінюю: за останні роки мій зір досить упав, я ще можу з 3-5 метрів влучити, але далі – ні. Бігунець із мене теж не дуже. З точки зору військового значення я можу бути хіба як приманка", - сказав він. Оскільки воювати Туку не взяли, він зайнявся іншою справою.

Волонтер

Тука розпочав волонтерську діяльність одразу після анексії Криму Росією. Він очолює організацію "Народний тил", яка займається забезпеченням українських воїнів в зоні АТО. За час існування вона стала однією з найбільших і найвідоміших в країні.

"З першого дня нашої роботи ми самі для себе прийняли рішення, що намагаємося допомогти всім без винятку: і спецслужбам, і батальйонам, і військовим підрозділам, і міліції – усім тим, хто до нас звертається по допомогу", - каже він.

Політик

Тука балотувався на виборах у Верховну Раду за списком партії "Україна - Єдина країна". Він увійшов до першої п'ятірки. Разом з ним туди також увійшли телеведучий Данило Яневський та волонтер і гонщик Олексій Мочанов.

"Мої принципи незмінні: "мир - це перемога", "КПУ та ПР – зрадники України", ніякого "особливого статусу" для терористів, люстрація всіх органів влади, ніякого федералізму, єдина державна мова, ЄС та НАТО, посилення покарання за корупційні дії", - заявив він.

Партія до Ради не потрапила.

Засновник бази даних

Наприкінці 2014 року Тука запустив ресурс "Миротворець". На ньому збирають інформацію про терористів, що представляють "ДНР" та "ЛНР". Куратор проекту – депутат та радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Кажуть, що базу з великою кількістю інформації в своїй роботі використовують СБУ та МВС. Омбудсмен Валерія Лутковська поскаржилась на незаконне зберігання персональних даних. Незважаючи на це "Миротворець" продовжує працювати.

Борець із контрабандою

В липні Тука зустрічався з Петром Порошенком. Він разом з Юрієм Бірюковим та іншими волонтерами  погодився взяти участь рейдах проти контрабанди у зоні АТО спільно з МВС, СБУ та прикордонниками.

"Говорили про контрабанду. "Може я і "порохобот", але я сказав в очі: "ми мовчати не будемо", - написав він в соцмережі.

Після подій в Мукачевому Тука підтримав "Правий сектор", взяв участь в мітингу на його підтримку і попросив огульно не називати людей бандитами.

Критик

В своїх висловлюваннях щодо державної системи в цілому та до Міністерства оборони зокрема Тука не скупий на  характеристики.

"Я знаю, що там сидять наволочі. Бо я бачу стан нашого війська…  Якби я перетнувся хоч з одним, то на одного б стало менше… У мене був черговий струс головного мозку, як ці "діячі" вирішили провести спільну нараду з волонтерами в Будинку офіцерів. Це була зустріч Міноборони. Зустріч із президентом була пізніше, на неї я не ходив і не шкодую про це ані секунди", - заявив він в одному зі своїх інтерв'ю.