Десять французят у Криму

Росія та її паризьке лобі влаштували показовий візит французьких парламентарів до окупаційної влади Криму. Москва намагається представити це як дипломатичну перемогу та початок "відлиги" у стосунках з Європою

Що пишуть французькі ЗМІ

У Франції, схоже, великої ваги поїздці не надають, оскільки візитери – маловідомі й нецікаві особи.

Активно висвітлюють подію проросійські ресурси, або ті, які орієнтовані на російську аудиторію. Такі як Le Courrier de Russie чи інформаційне агентство Sputnik, пов’язане з кисельовським "Россия Сегодня".

Російська редакція радіостанції Rfi поговорила з членом делегації Жеромом Ламбером. Він входить до маргінальної парламентської групи лівих радикалів. У Національних зборах (нижня палата) у них 13 депутатів з 577. А ще Ламбер – внучатий племінник колишнього президента Франсуа Міттерана.

Депутат розповів, що багато років є членом франко-російської комісії, і відправився до Криму по неофіційному каналу тому, що "треба розмовляти".

З приводу анексії в нього суперечлива думка з серії "ні вашим, ні нашим".

"Треба зрозуміти, чи відповідає референдум, який мав місце, міжнародним нормам. Я сказав росіянам, що ні", - розповів Ламбер Rfi.

Також він збирається і до України, незважаючи на загрозу нашого МЗС зробити його нев’їзним.

"Я збираюсь ще раз приїхати до України. Я бачив там більш тривожну ситуацію. Коли ми бачимо на вулицях, неподалік Ради, озброєних людей у дивному одязі та з дивними прапорами, це змушує задуматись", - говорить він.

Очільник делегації – російський лобіст

Провідні французькі ЗМІ переказали головним чином те, що нам і так відомо.

Цитують слова міністра закордонних справ Франції Лорана Фабіуса про те, що він "шокований" візитом та "глибоко шкодує" з цього приводу. Але, зазначають далі, парламентарі на його заклики не зважають і стверджують, що вони вільні у своїх пересуваннях. Однак спікер Сенату Жерар Ларше спромігся відмовити двох сенаторів-лібералів Іва Поццо-ді-Борго і Жоеля Гарріо-Мейлама від візиту на анексований півострів.

Французька редакція Rfi наводить думку посла України у Франції Олега Шамшура про те, що ця поїздка є прямим порушенням міжнародного права та добре спланованим недружнім актом. За його словами, французькі депутати не можуть порушувати закони інших держав, виправдовуючи це своєю незалежністю та правом висловлювати свою думку.

Радіостанція нагадала, що ці депутати вже їздили до Москви восени минулого року, щоб висловити свою підтримку Росії. Тобто їхня проросійська позиція відома вже давно і нікого не дивує.

Газета Le Figaro пише, що голова французької делегації Тьєррі Маріані - прихильник відновлення союзу Париж-Москва.

А ще він відомий тим, що разом з керівником російської залізниці Володимиром Якуніним керує асоціацією "Франко-російський діалог". Знайомство не випадкове - за часів президентства Ніколя Саркозі Маріані був міністром транспорту.

Також газета Le Figaro вирішила нагадати читачам, що Маріані нещодавно здійснив суперечливий візит до Угорщини, де підтримав прем’єр-міністра Віктора Орбана – ще одного друга Путіна.

Зокрема, він підтримав його ідею збудувати стіну на кордоні з Сербією, за яку Орбана засуджує все цивілізоване європейське товариство.

"Угорщина, ймовірно, єдина держава, яка ефективно бореться проти імміграції. Європа в даний час нічого не робить", - цитує газета Маріані.

Видання Le Monde пише, що це "не перший суперечливий закордонний візит" французьких парламентарів. Вона проводить паралель між Росією та Сирією. До Дамаску, також всупереч закликам офіційного Парижа, вирушила делегація депутатів, щоб зустрітися з президентом Башаром Асадом.

Чи варто хвилюватися

Екскурсія до Криму кількох маргінальних депутатів з "клубу любителів грошей Путіна" не тягне на візит високого рівня. Скоріше - на намагання притягти до Криму хоч когось із європейців, аби потім мати можливість говорити про початок процесу визнання окупації. Самі депутати від такої трактовки відмахуються.

"Це індивідуальна ініціатива та рішення депутатів, ми не діємо від імені Франції. Тим більше, що частина з нас їде, щоби просто розібратися в ситуації", - сказав Тьєррі Маріані в інтерв'ю "Коммерсанту".

Показово й те, що більшість делегації представляє партію "Республіканці" (колишній "Союз за народний рух"). Її очолює екс-президент Ніколя Саркозі, який відомий з одного боку своєю нелюбов’ю до мігрантів і любов’ю до сумнівних грошей. Зокрема, екс-президента підозрюють в тому, що його президентську кампанію фінансував покійний Муаммар Каддафі. А його міністри стали героями серії гучних корупційних справ.

Україні в цій ситуації важливо робити дві речі. По-перше, добиватись засудження візиту очільниками Євросоюзу. А, по-друге, – працювати над створенням свого лобі у Франції.

У 2017 році там відбудуться президентські вибори. У соціаліста Франсуа Олланда шанси їх виграти дуже малі. Франція правішає, тож українським дипломатам варто заздалегідь подбати про налагодження зв’язків з іншими політичними силами. В ідеалі треба мати у тамтешньому парламенті свого Маріані.