Передчасні звинувачення ГПУ у фальсифікації підривають авторитет ЗНО, - Гриневич

Нардеп і голова комітету Верховної Ради з питань освіти і науки Лілія Гриневич розповіла Еспресо.TV, чому ГПУ не варто так зухвало підривати довіру до української освіти

Днями ГПУ проводила обшук в українському центрі оцінювання якості освіти, а саме - у директора Ігоря Лікарчука та ще трьох співробітників УЦОЯО. В ГПУ пояснили такі дії через підозру у "підтасуванні" балів ЗНО деяким абітурієнтам. 

В освітній спільноті обговорюють інші версії обшуку. Зокрема, раніше Ігор Лікарчук заявляв, що відмовив деяким чиновникам у проханні додати балів до результатів їхніх дітей. На думку самого Лікарчука, обшук ГПУ — це помста за відмову.

Про свою версію ЗНОшного скандалу та чому такі обшуки ГПУ негативно впливають на систему освіти розповіла Еспресо.TV голова комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич. 

- Наскільки легко фальсифікувати результати в базі ЗНО?

- Це захищена система. Якщо відбувається нелегітимне втручання, то всі рухи фіксуються. Тому легко визначити - ким і коли було вироблено таке втручання.

- Чи може втручання у базу результатів ЗНО змінити проведення вступної кампанії?

- Генпрокуратура заявляє про десятки спроб втручання в систему і зміни результатів. Якщо десяток — то це не так багато, щоб вплинути на результати всіх абітурієнтів. Тобто, це не може зашкодити проведенню вступної кампанії на базі результатів ЗНО.

- Яким чином можна запобігти подальшому втручанню у систему ЗНО?

- Ми маємо інвестувати в систему ЗНО, оновлювати її матеріально-технічну базу, програмне забезпечення, систему захисту бази даних. Але і зараз система ЗНО полягає в тому, що якщо до її бази потрапляє недобросовісна людина, система її фіксує.

- Чи будуть оприлюднені імена тих, хто фальсифікував результати, і прізвища тих абітурієнтів, кому змінювали бали?

- Так, звісно. Якщо ж у результаті слідства буде доведено факт втручання, то нам офіційно оголосять імена тих, хто змінював результати і кому. Фальсифіковані результати можуть бути оскаржені, якщо зрозуміло, що це куплена оцінка, то вона не може бути підставою для вступу до ВНЗ, але спочатку це треба довести.

- Яка, на вашу думку, основна причина обшуку?

- Проблемою в цій історії є те, що робляться заяви до отримання реальних результатів слідства, що тільки збурює суспільство.

Якщо в штаті УЦОЯО працює недобросовісний співробітник, який пішов на цей злочин, його варто було б виявити і тільки потім робити гучні заяви, щоб не кидати тінь на всю систему в розпал вступної кампанії. А також повідомити суспільству, скільки результатів було сфальсифіковано, щоб не було відчуття, що втручалися в кожен результат.

Я гадаю, що УЦОЯО перешкоджає тим, хто хоче повернути хабарництво і корупцію для вступу у виші. Також допускаю, що все це розслідування може бути вигідним саме тим, чиї інтереси не були задоволені під час вступної капманії, і кому було відмовлено в фальсифікації оцінок.

Загалом ця ситуація може призвести до дискредитації ЗНО. Тому ми дуже зацікавлені, щоб якнайшвидше було проведено справжнє розслідування і представлені реальні докази зловживань.

Читайте також: Чому Шокін "кошмарить" українську освіту