У Молдови - жіноче обличчя

Правляча більшість Молдови визначилася з кандидатурою прем'єр-міністра. Уряд очолить Майя Санду

"Вони ніколи не домовляться", - передрікали деякі з молдавських експертів після того, як пішов у відставку уряд країни, і проєвропейські партії почали переговори про створення нової коаліції. "Вони ніколи її не призначать", - говорили спостерігачі, коли з'явилися чутки про висунення главою уряду міністра освіти Майї Санду. Тепер, звичайно, потрібно чекати нових прогнозів: "Вона нічого не зможе змінити".

Проте головна подія в політичному житті Молдови вже сталася: правлячу більшість сформовано, кандидатуру прем'єр-міністра визначено. І те, й інше було не дуже простим завданням. Ще кілька місяців тому партії проєвропейського альянсу не змогли домовитися між собою - і в результаті демократи і ліберал-демократи сформували уряд меншості, а ліберали залишилися в опозиції. Але після проведення в Молдові місцевих виборів - а вони продемонстрували, що більшість населення продовжує підтримувати європейський вибір країни - спрацювала політична логіка, а не логіка амбіцій. У Молдові все ще сильні позиції Кремля. У політиці країни його представляє відразу кілька партій, лідери яких уважно вислуховують побажання з російського посольства. І не допустити до влади людей, що фактично захищають інтереси іншої держави, і не просто іншої, а ще й окупанта - головне завдання для всіх, хто хоче добра Молдові.

Але домовитися про коаліцію і призначити прем'єра - це не одне і те ж. У Кишиневі з'являлися екзотичні чутки щодо того, хто може очолити новий уряд країни. Говорили навіть про Михайла Саакашвілі, так що одна з молдавських журналісток навіть написала одеському губернатору повідомлення з проханням відповісти, чи збирається він до її країни. Саакашвілі чутки спростував. А лідер ліберал-демократів, колишній прем'єр Влад Філат зазначив, що він з радістю побачив би Саакашвілі в кріслі глави уряду, але є перешкоди. Прем'єр повинен бути громадянином Молдови і знати румунську.

Майя Санду відповідає цим умовам – і не тільки цим. В останніх урядах країни вона була міністром освіти. Але справа не тільки в  тому, що багато людей в Молдові позитивно ставляться до Майї і її управлінських здібностей. На відміну від багатьох політиків, нова пані-прем'єр багато років працювала в міжнародних організаціях, в тому числі і в Сполучених Штатах. Тобто вона добре уявляє собі, як влаштований світ навколо Молдови та пострадянського простору. А це допомагає позбутися багатьох ілюзій і по-іншому дивитися на перспективи власної країни і свої політичні можливості. Коли керуєш урядом країни, яка потребує міжнародної допомоги, така присутність "нерадянського" досвіду важлива вдвічі.