ТОП-10 кінотеатрів просто неба: Де в Києві безкоштовно подивитись кіно на свіжому повітрі

Літо – період, коли більше часу хочеться проводити на вулиці, а для кіноманів київські арт-майданчики підготували чудову можливість проводити літні вечори, переглядаючи фільми на свіжому повітрі

Журналісти Еспресо.TV підготували добірку локацій, де безкоштовно можна подивитися кіно.

Кіно на стадіоні "Старт"

Сьогодні на слуху більше "Олімпійський" або ж стадіон "Динамо" ім. В. Лобановського. А колись справжньою легендою був стадіон "Старт", розташований на вулиці Шолуденка, 26-28/4. Неодноразово нинішній "Старт" змінював назву, будучи і "Зенітом", і "Авангардом", і саме тут 1942 року відбувся знаменитий "матч смерті" між київською командою "Старт" та німецькою "Flakelf". 

Нині на цьому стадіоні облаштували безкоштовний кінотеатр. Щосереди та щосуботи тут проходять кінопокази. По суботах у програмі вдень покази світових шедеврів кіно та анімації для дітей і не тільки, а по середах вечорами показують фільми для дорослих. Стрічки, відібрані для показів, як художні, так і документальні, мають соціальну тематику. Після кожного перегляду проходить його обговорення. 

Організовують все самі мешканці, які живуть довкола стадіону. Вони прагнуть привернути увагу до несправедливої передачі під забудову одного з найстаріших стадіонів Києва фірмі сина Азарова, яка сталася за мера Черновецького. 

Кіно на Оболонській набережній

Ще одна громадська ініціатива – вуличний кінотеатр на Оболоні. Тут також самі місцеві жителі району взялися організовувати своє дозвілля неподалік свого будинку. Щоп'ятниці та щосуботи о 21:00 в парку "Наталка" на Оболонській набережній проводять безкоштовні кіносеанси. Фільми для перегляду обирають напередодні на сторінці заходу в соцмережі шляхом голосування.

У програмі кінопоказів – старі радянські та американські кінокомедії: "Діамантова рука", "У джазі тільки дівчата", "Операція "И" та інші пригоди Шурика" тощо. Тут з палетів зробили крісла, а з тильного боку старого банера, який активістам віддали в Департаменті архітектури КМДА, – екран. Колонки приносять місцеві жителі, а електрикою ділиться ресторан, який знаходиться на набережній. Зазвичай на один кіносеанс приходить більше сотні людей, хоча сам "кінозал" розрахований і на більшу кількість – тисячу відвідувачів. При собі бажано мати підстилки та каремати.

Кіно на Арт-пікніку Слави Фролової

Звісно, натхненниця найрізноманітніших літніх заходів Слава Фролова не могла не організувати вуличний кінотеатр і на своєму Арт-пікніку. Тут фільми показують чи не щодня і зранку до вечора. Переважно в програмі кінопоказів - фестивальне кіно, українські стрічки та тематичні підбірки. Проводять покази в парку Пушкіна на майданчику Concert UA secret space. На його території можуть розміститися близько 200 глядачів. 

Кіно на "Білих гойдалках"

Окрім цього, в рамках Арт-пікніку в цьому ж парку Пушкіна, але на іншому майданчику облаштували кінотеатр "Білі гойдалки". Він працює по п'ятницях і вихідних, сеанси починаються з 22:00 - коли на вулиці стемніє. Зараз фільми транслюють на невеликому екрані. Пізніше його замінять на великий. Замість крісел в кінотеатрі використовують гойдалки та шини. 

 

Кіно на Кофейбусі на Солом'янській площі

Спільнота Los Solomas на Солом'янській площі організувала свої кінопокази біля припаркованого Кофейбуса. На сам автобус вішають екран, а глядачі розсаджуються на те, що принесуть з собою. Студентський кластер "Острів" надає 50 стільців, тож, якщо прийти раніше, можна встигнути. Початок показів тут о 21:30. 

Кіно на київському велотреку

Для тих, хто полюбляє спорт та не уявляє свого життя без велосипеду, проводять покази на велотреці. Кінопокази розпочинаються о 21:00, але, оскільки захід проводиться лише силами ентузіастів, усіх запрошують допомагати та приїжджати на 20:00. 

Покази проводять щоп'ятниці за умови сприятливої погоди. Переважно у програмі популярні фільми на велотематику, зокрема, що стосуються історії трекових змагань та розвитку велоспорту. Зважаючи на вдале розташування й чудову атмосферу, час від часу тут ставлять художні стрічки "глядацьких симпатій", що не обов’язково мають бути присвячені популяризації велокультури. 

 

Кіно на Подолі

А на розі вулиць Хорива та Волоської розташувався ще один кінотеатр. Активісти вирішили облаштувати пустир та показувати тут кіно. Через те, що Поділ – одне з найулюбленіших міст киян, на перегляд фільмів приїжджають глядачі з різних районів.

Кіно на Трухановому острові

Неподалік від Подолу, на острові посеред Києва, облаштували майданчик розваг ЮБК – "Южный берег Киева". У вихідні тут клубні вечірки, а по буднях - безкоштовні кінопокази. Для сидіння на пляжі можна взяти щось своє або ж орендувати шезлонг. 

 

Кіно на Пейзажній алеї від LabGarage

Колись тут був літній кінотеатр, який кілька років тому припинив своє існування. Цього літа творча організація LabGarage повернулася на це місце і знову показує фільми. Оскільки цей майданчик позиціонує себе як галерея, тут проводять не лише кінопокази, а й інші цікаві події. Тут є дерев'яні лавки та стільці. Однак це єдина локація з нашої добірки, кінопоказ на якій платний, хоч вартість і символічна – 20 грн.

Початок кінопоказів о 21:30.

Кіно від Могилянки 

KMArt Yard – це креативний простір на території Могилянки, який також долучився до ініціативи кінопоказів. Тут не лише дивляться кіно, а й влаштовують цікаві зустрічі. Не так давно сюди завітав Жадан, а що цікавого буде найближчим часом, можна подивитися на сторінці заходу у соцмережі.