Коли насправді вперше пролунав Гімн України на Олімпіаді

Завтра виповнюється 23 роки з того моменту, коли вперше Національний гімн України був виконаний на Олімпійських іграх

Незважаючи на те що Україна здобула незалежність у 1991 році, вболівальникам довелося чекати дебюту національної команди на Олімпійських іграх до 1994 року. Тоді українці вперше виступили окремою командою на зимовій Олімпіаді у норвезькому Ліллехаммері. 

На тих Іграх фігуристка Оксана Баюл здобула блискучу перемогу і подарувала збірній України перше в історії "золото".

Відео: Youtube

Проте вперше Гімн України прозвучав на Олімпіаді не завдяки їй, а на честь інших українських спортсменів на два роки раніше.

В 1992 році відбувалися літні і зимові Ігри – у французькому Альбервілі та іспанській Барселоні. Попри розпад СРСР на змаганнях його колишні республіки не були представлені. Відбіркові змагання до Ігор почасти тривають по два-три роки, тому керівництво Міжнародного олімпійського комітету вирішило не ламати відпрацьовану схему та допустило до Олімпіади в Альбервілі та Барселоні під іншою назвою колишню радянську збірну – так звану Об’єднану команду, яка виступала під олімпійським прапором та у складі якої було й чимало українців. В Альбервілі та Барселоні вони досягли неабияких успіхів.

Так, Віктор Петренко став олімпійським чемпіоном з фігурного катання, а Олексій Житник здобув "золото" у складі хокейної збірної.

Влітку у Барселоні урожай виявився ще більшим. Золоті медалі вибороли Ольга Бризгіна та Людимила Жигалова (обидві - естафета 4х400 м), гандболісти Сергій Бебешко та Юрій Гаврилов, фехтувальники Вадим Гутцайт та Георгій Погосов, баскетболістки Олена Жирко та Марина Ткаченко, гімнасти Ігор Коробчинський, Григорій Місютін, Рустам Шаріпов та Тетяна Лисенко.

Та особливо слід відзначити переможців індивідуальних змагань. Олег Кучеренко став олімпійським чемпіоном з греко-римської боротьби у категорії до 48 кг.

Олександра Тимошенко тріумфувала у багатоборстві серед гімнасток-художниць.

Тетяна Гуцу взагалі виявилася однією з головних героїнь Ігор – вона у спортивній гімнастиці перемогла в абсолютній першості та підкріпила тріумф у найпрестижнішому виді програми командним "золотом", "сріблом" на брусах та "бронзою" у вільних вправах.

Найцікавіше, що саме на Олімпіаді в Барселоні було вирішено на честь переможців індивідуальних змагань з Об’єднаної команди піднімати національний прапор та виконувати гімн країн, які вони репрезентують.

Відео: Youtube

Таким чином, у Барселоні Гімн України виконувався тричі. Вперше він прозвучав 29 липня на честь тоді 23-річного Олега Кучеренка, наступного дня жовто-блакитний прапор підняла юна 15-річна Тетяна Гуцу, а 8 серпня Славень виконувався завдяки тріумфу 20-річної Олександри Тимошенко, разом з якою його на третій сходинці п’єдесталу слухала інша українка – Оксана Скалдіна.