"Вона заблукала". Шведи знайшли російську субмарину

Підводний човен, який знайшли шведські дайвери, може виявитися російською міні-субмариною, яка "заблукала" у водах Швеції дев'ять місяців тому

Те, що знайдений човен саме російський сумнівів не викликає. Знайдені на поверхні кириличні літери однозначно вказують на її походження.

Тепер головна інтрига – це сучасна міні-субмарина, або ж та, яка затонула у шведських фіордах ще 1916 року.

Що знайшли

Субмарина немає зовнішніх ушкоджень на корпусі, всі її люки задраєні. У довжину вона має близько 20 метрів, в діаметрі - 3,5 метри, розповів шведському таблоїду Expressen співробітник Ocean X Team Денніс Асберг.

На його думку, човен виглядає сучасним.

Ці деталі дозволяють припустити, що це той самий секретний міні-човен "Тритон", який намагались відшукати дев’ять місяців тому.

Фото: Expressen.se

Фото: forums.airbase.ru

Хроніка пошуків

Пошуки загадкової російської субмарини розпочались 16 жовтня 2014 року з того, що шведи перехопили загадкові переговори. Хтось російською мовою на частотах, що використовуються у надзвичайних випадках, надсилав сигнал біди.

Росія, звичайно, все спростовувала і навіть намагались перевести стрілки на Нідерланди.

Через два дні після перехоплення в район Стокгольмського архіпелагу вирушив російський корабель "Профессор Логачёв".

У тому ж районі дивні маневри виконав російський танкер NS Concord. Замість того, щоб прямувати до Данії, судно раптом змінило курс і почало ходити зигзагами поблизу Cтокгольмського архіпелагу. За неофіційною версією подій, танкер або ж "Професор Логачёв" отримали завдання підібрати поламаний "Тритон", поки його не відшукали шведи.

Цілком могло бути, що міні-субмарина пішла на дно раніше, ніж до неї дісталася рятувальна місія.

Пошуки військових результатів так і не дали. Але спеціалісти кажуть, що відшукати на дні субмарину, яка не подає сигналів, вкрай важко.

"Сом" чи "Тритон"

Наскільки старим є підводний човен і скільки він пролежав на морському дні поки що неясно, пояснює член пошукової команди Штефан Хогеборн. Шведські військові поки що зберігають мовчання, посилаючись на те, що мають вивчити знахідку.

Ймовірно, що вона може виявитися міні-субмариною часів Першої світової "Сомъ".

Історик Пітер Кранц затвітив зображення, яке свідчить що наприкінці назви знайденого підводного човна є твердий знак.

У тому, що знайшли саме "Сома" Expressen розповів і колишній полковник берегової артилерії Пер Андерссон. Він брав участь у пошуках російської субмарини восени 2014 року.

"Думаю, що це дуже старий підводний човен часів Першої світової. Це моя спонтанна реакція. Не думаю, що є щось нове", - прокоментував знахідку військовий експерт шведській газеті Swenska Dagbladet Ніклас Віклунд.

Є версія, що Ocean X Team запустила новину про свою знахідку через таблоїд заради піару.

"Моя теорія – приватна компанія зіграла на величезному інтересі, натякнувши, що вони знайшли ту саму субмарину, яку переслідував шведський воєнно-морський флот минулого року", - написав у своєму Facebook співробітник Національного музею королевського флоту Данії Джейкоб Сіруп.

Що не викликає жодних сумніві – то це факт вторгнення Росії на чужу територію. А коли це сталося - минулого року чи століття тому – не так уже й важливо.