Два величезні облизні, які впіймав російський спорт за три доби

Не задався кінець минулого і поточний тиждень для Росії, яка за три доби отримала два болючі спортивні ляпаси

Поганим провісником для Росії стала неділя. Казань, яка приймає чемпіонат світу з водних видів, мала б стати джерелом хороших новин. Тим паче, що розігрувалися медалі в синхронному плаванні, де росіяни вже друге десятиліття не знають поразок.

Нічого не вказувало на наближення катастрофи. І здавалося б, росіяни припишуть собі ще одну сторінку історії – стануть першими чемпіонами у змаганнях змішаних дуетів.

У суботу Дарина Валітова й Олександр Мальцев впевнено виграли попередній раунд змагань, на два бали випередивши найближчих переслідувачів -  американців Крістіну Джонс і Білла Мейю. Проте у фіналі росіян, та і весь світ,  чекав нетиповий сюжет – "золото" не дісталося нашим сусідам. Арбітри поставили на перше місце заокеанський дует, якому Валітова і Мальцев програли дві десятих.

Такого ляпаса Росія не очікувала. Самі невдахи висловлювали сумніви в об'єктивності виставлених суддями оцінок. А міністр спорту Віталій Мутко намагався зберегти самовладання, мовляв, це ж новий вид, не є олімпійським і взагалі наче шоу. Та все ж заявив, що суддю, "яка судила не так, як треба", відсторонили від роботи. Та, очевидно, Мутко погарячкував, бо виконавчий директор Міжнародної федерації плавання (FINA) Корнел Маркулеску спростував цю інформацію.

Проковтнувши цю гірку пілюлю, росіяни ще не встигли оговтатися, як їх чекав удар ще важчий. Міжнародна федерація баскетболу вирішила відсторонити всі збірні Росії з баскетболу від міжнародних змагань. Причиною такого рішення стали скандали в Російській федерації баскетболу та призначення позачергової звітно-виборної конференції.

Зазначимо, у Росії з 2013-го триває боротьба за крісло президента федерації баскетболу, яка супроводжується судовими позовами на результати виборів. Зрештою, ФІБА набридла вся ця тяганина і вона відреагувала належним чином на втручання держави в діяльність громадської організації.

Вже таке витримати несила. Обурення Мутка було безмежним, настільки щирим і величезним, що він вже не церемонився.

"З Росією так чинити не можна. Просто так це FIBA ​​зійти (з рук) не може. Ми підемо до арбітражного суду в Лозанні. За що так нашу країну? Ще раз кажу, будемо захищати свою країну, її честь. Я помру за країну і зроблю все, щоб все було добре", - розходився Мутко.

Історія ще не закінчилася. Остаточне рішення FIBA озвучить на засіданні центрального бюро 8 - 9 серпня, куди російський міністр пообіцяв поїхати будь-що.

Безкарність та пропаганда "вєлічія" дають свої плоди – росіяни плюють на закони, навіть міжнародні, і живуть так, як хочуть. А от якби УЄФА покарала Росію за те, що та "заарканила" кримські клуби до свого чемпіонату минулого року – не допустила російські команди до єврокубків та чемпіонатів Європи, то наші "великі" сусіди почувалися б простими і приземленими, розуміючи, що закон – один для всіх.