З Україною в серці: 8 відомих іноземців, які стали українцями за рік

За 2014 рік українське громадянство отримали 7 тисяч 42 особи. Серед них найбільше вихідців із Молдови, Вірменії та Росії

Лідерами з отримання українського громадянства стали вихідці з Молдови - 178 осіб. Друге місце посідають громадяни Вірменії – 163 особи. На третьому місці громадяни Росії - 109 росіян стали українцями.

Еспресо.TV підготувало добірку відомих "новонароджених" українських громадян.

1. Валерій Балаян, кінорежисер, 26 травня 2015 року отримав українське громадянство. За сценаріями Валерія Балаяна поставлені понад 40 документальних фільмів і більше 60 він зняв самостійно як режисер.

2. Про своє нове громадянство написав у Facebook Крістіан Жерегі, російсько-молдовський кінорежисер, режисер студії "Вавилон 13".

"Друзі, сталося! Указом Президента України від 23 квітня 2015 року громадянин Росії Жерегі Крістіан Валерійович набув громадянства України! Нарешті! Дякую Адміністрації Петра Порошенка, Тетяні Поповій, Юрію Стецю, Артему Біденко та усім тим, хто сприяв у прийнятті цього рішення! Тепер можу сміливо сказати: "Дякую тобі, Боже, що я не москаль!".

3. Катерина Сергацова, російська журналістка також стала українкою. З початку окупації Криму та агресії на Донбасі Катерина активно висвітлювала події в українських та деяких російських виданнях, в тому числі в "Українській правді", "Фокусі", українському Esquire та російському Snob.ru.

Паспорт Катерині вручив президент України: "Ви це заслужили своєю мужньою позицією і в Криму, і коли їздили в Донецьк та боролися за правду. Ви маєте заслуги перед Україною, тому Україна Вас конче потребує", – підкреслив Порошенко під час зустрічі.

4. Також  Петро Порошенко вручив паспорт громадянина України підприємцю і меценату Мішелю Терещенку, онуку видатного українського підприємця та мецената Михайла Терещенка. Глава держави високо оцінив рішення Мішеля Терещенка отримати українське громадянство у непрості для України часи і привітав його з поверненням на історичну Батьківщину.

5. Цього року президент підписав указ про надання українського громадянства екс-президенту Грузії Михайлу СаакашвіліВідповідний указ з'явився у той час, коли Порошенко в Одесі представив Михайла Саакашвілі як голову Одеської обласної державної адміністрації. Як сказано в указі, прийняття грузинського політика до громадянства країни "становить державний інтерес для України".

6. Українське громадянство також отримала ще одна грузинка, екс-голова МВС Грузії, перший заступник міністра внутрішніх справ України Ека Згуладзе. Про це президент повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Я, як президент, дуже розраховую на вас, на те, що ваша унікальна роль в уряді дозволить реформувати систему Міністерства внутрішніх справ радянського типу у європейську систему МВС", – сказав глава держави. 

7. 5 липня 2015 року президент України Петро Порошенко надав заступнику голови Одеської облдержадміністрації Марії Гайдар українське громадянство.

8. Громадянство України також отримав колишній головний редактор українського Forbes, співзасновник Bendukidze Free Market Center і уродженець Одеси Володимир Федорин.

Таким прикладом відомі люди з інших країн демонструють підтримку українців і зазначають, що мовчати не можна, адже завжди треба жити у злагоді зі своїм сумлінням.