Сприяння незворотності

Польський президент Броніслав Коморовський сьогодні залишає свій офіс

Анджей Дуда, який переміг його на недавніх виборах глави держави, офіційно стане новим президентом Польщі. На цьому тлі в українських ЗМІ загубилася інша новина - фактичний відхід з великої політики колишнього міністра закордонних справ і спікера Сейму Радослава Сікорського. Популярний колись політик відмовився від участі в майбутніх парламентських виборах. У його кар'єрі - як би вона не складалася далі - настає очевидна пауза.

А йдеться ж про двох людей, які найактивніше в польському істеблішменті брали участь в українських справах. Коморовський взяв на себе весь тягар діалогу з Януковичем - навіть тоді, коли інші західні лідери не розуміли, про що їм говорити з тодішнім українським президентом, президент Польщі намагався переконати свого колегу в необхідності знайти компроміс з цивілізованим світом. Сікорський був учасником переговорного процесу практично до останнього дня президентства Януковича: він прибув до Києва тоді, коли команда глави держави вже прийняла рішення про знищення Майдану. Місія трьох глав зовнішньополітичних відомств країн ЄС стала, можливо, єдиним стримуючим фактором для Януковича і сприяла його краху.

І Коморовський, і Сікорський працювали з Україною в екстремальних умовах диктатури і встановлення нової влади. Нове покоління польських політиків буде ставитися до нашої країни зовсім інакше. І це не питання байдужості, це питання полегшення з приводу того, що головної небезпеки для Польщі більше немає. Україна вже не виглядає потенційним російським сателітом - що завжди було жахом Польщі. Але потрібно врахувати, що одночасно вона не виглядає країною, якій вдалося стабілізувати економіку і добитися незворотних політичних змін. Новому президенту Польщі - і новому уряду, який майже напевно з'явиться після парламентських виборів - необхідно буде сприяти саме цій незворотності.