Януковича треба допитувати разом із Путіним

Колишній президент Віктор Янукович не з'явився на допит до Генеральної прокуратури. Втім, не думаю, що хтось його там чекав

Не для того Янукович втік з нашої країни до своїх російських господарів, щоб розмовляти зі слідчими і розповідати про злочини, які на перевірку можуть виявитися злочинами Володимира Путіна. І згоду Януковича давати якісь свідчення в режимі відеоконференції теж не можна сприймати серйозно. Янукович просто не має можливості розповісти правду, поки він знаходиться в Росії. Про які свідчення може йти мова під дулом путінського пістолета?

Про те, що росіяни Януковичу погрожують відставкою і навіть вбивством у випадку, якщо він не буде беззаперечно виконувати будь-які побажання Путіна, говорили і до Майдану. Жорсткий тиск Путіна на своїх колег - Януковича і президента Вірменії Сержа Саргсяна - призвів до відмови від політики європейської інтеграції.

Причому спостерігачі в Москві стверджували, що в обох випадках мова йшла саме про залякування. Саргсян розгорнув зовнішню політику Вірменії в сторону катастрофи навіть без консультацій з власним оточенням.

Керівництво Вірменії дізналося про те, що країна не буде підписувати угоду про асоціацію з Європейським Союзом з випуску новин. Давайте хоча б з цього зрозуміємо, яким був рівень путінського тиску, що за аргументи вибирав колишній співробітник радянських спецслужб.

З Януковичем Путін поводився ще жорсткіше. До того ж на момент відмови від Європи Янукович був оточений російськими агентами, його спецслужби і армія контролювалися Москвою. Янукович перестав бути президентом України і став губернатором Малоросії задовго до відставки.

І ось цей колишній губернатор повинен давати свідчення Генеральній прокуратурі чужий йому країни. А за спиною - господар, готовий вбити за будь-яке необережне слово.

Справжній допит Януковича може відбутися лише після краху російського політичного режиму та екстрадиції наляканого шахрая в нашу країну. Але найкраще допитувати Януковича разом з Путіним та іншими російськими військовими злочинцями в рамках спеціального трибуналу щодо злочинів Кремля і його агентів.

Цей трибунал міг би бути сформований Україною та новим російським керівництвом після демонтажу режиму Путіна і став би кращим щепленням від повернення путінізму і російського шовінізму в будь-яких формах.