Куди попливли українські медалі

На чемпіонаті світу з водних видів спорту, який приймала Казань, українці не здобули жодної медалі, а боротьбу за них вів лише один наш спортсмен – Андрій Говоров

Говоров двічі був п'ятим у Казані - на 50-метрівках вільним стилем і батерфляєм (остання дистанція не входить до програми Олімпійських ігор). Фіналістом став також Михайло Романчук на 1500 м вільним стилем (7-е місце) і Марія Лівер на 50 м брасом (неолімпійська дисципліна).

Федерація плавання прозвітувала про три олімпійські ліцензії - Говоров (50 м вільним стилем), Сергій Фролов та Михайло Романчук (1500 м цим же стилем). І це все, чим можуть похвалитися наші плавці.

Чесно сказати, відсутність медалей плавців на чемпіонатах світу, які проводяться в басейні олімпійського стандарту – 50 м, на жаль, вже стає традицією. Наші уболівальники вже й забули, коли востаннє українці здобували нагороди на подібних форумах. Нагадаємо, що це було аж у 2007-му – Олег Лісогор виграв не олімпійську 50-ку брасом, а Анна Хлистунова фінішувала третьою на 100 м брасом.

Проте ще минулого чемпіонату світу-2013 у Барселоні фінали за участю українців виглядали веселішими – той же Говоров, Дарина Зевіна (на спині) і Вікторія Солнцева (брас) – обидві змагалися на двох дистанціях. Загалом, п'ять фіналів і при цьому – цікавої боротьби.

Якщо надталановиту юніорку Солнцеву ми втратили (тепер вона турчанка), то Зевіна продовжує виступати під синьо-жовтим прапором. Щоправда, від Даші, яка в 2011-му, і в 2013-му фінішувала четвертою, очікували більшого. А в Казані киянка не змогла кваліфікуватися навіть до півфіналу в жодному попередньому запливі. Проте виконала норматив В для виступу на Олімпіаді-2016.

Усю провину за такі показники взяв на себе тренер і батько спортсменки Юрій Зевін.

"Цього сезону ми провели деякі експерименти в тренувальному процесі, які, на жаль, не увінчалися успіхом. Не хочу розповідати про них, бо в двох словах важко все пояснити. Звісно, такі результати засмутили. Але в житті важливо не те, скільки разів тобі дали по голові, а скільки разів ти після цього підвівся. Сподіваюся, наступного року повернемося в еліту світового плавання. До 24 серпня відпочиваємо, треба привести до ладу думки, почистити пір'їнки і зализати рани", - жартома каже Юрій Зевін.

За його словами, тепер вони повернуться до старої і перевіреної системи підготовки і будуть штурмувати норматив А для олімпійської ліцензії.

"Норматив В нас не цікавить, оскільки в збірній давно є домовленість: з таким часом спортсмена не везуть на змагання. Це для країн третього світу. Норматив А не гарантує навіть потрапляння в півфінал", - пояснює Зевін.

Тож наступна ціль тандему - етапи Кубку світу в Дубаї і Досі, які відбудуться в листопаді. Наставник сподівається, що ніщо не завадить туди поїхати і пропливти достойно.

Тим часом головний тренер збірної, бронзовий призер Олімпійських ігор-2004 Андрій Сердінов задоволений виступом українців у Казані-2015.

"Загалом завдання перед нашими спортсменами ставилися високі, а самі міжнародні змагання відбувалися в умовах високої конкуренції. Тому команда виступила добре, а спортсмени показали свої максимальні результати", - вважає Сердінов.

І додає, що відбір на Олімпійські ігри-2016 триватиме ще рік, тож в українців ще є шанс здобути ліцензії в Ріо-де-Жанейро.

Звісно, олімпійські перепустки – це добре. Але зводити виступ збірної тільки до цієї мети – це дійсно для країн третього світу. Україна ж має медальні, переможні традиції, і завдяки чемпіонам її знають у світі плавання.

А от чи принесе Олімпіада-2016 нам медаль - велике питання. Хоча відзначимо певний прогрес Говорова на 50-метрівці вільним стилем. На минулому чемпіонаті світу він був 12-м - 21,96. А зараз - п'ятий з часом 21,86. Щодо Зевіної, то чекаємо листопада - на Кубку світу проясниться, чи принесуть їй старі методики високі результати, як раніше.