Як у Ріо-2016 знущатимуться над олімпійцями

Через рік у столиці Бразилії відбудуться Олімпійські ігри, проте Ріо-де-Жанейро раз за разом демонструє, що не готове гідно прийняти гостей найпрестижнішого спортивного форуму планети

Нещодавно стало відомо, що на тестових змаганнях з велоспорту в Ріо одну зі знімальних груп пограбували під час роботи. Наліт скоїли двоє озброєних чоловіків на мотоциклі, які наблизилися до групи з п'яти працівників телебачення і відібрали у них все обладнання, а також особисті мобільні телефони та інші цінні речі.

І  це не перший подібний інцидент.

Наприкінці минулого року срібні призери Олімпійських ігор-2012 з вітрильного спорту британки Ханна Міллс і Саскія Кларк вирушили до Бразилії для участі в двотижневому тренувальному таборі в рамках підготовки до Ігор.

Наскільки їм вдалося вдало провести тренування – покаже час, а от щодо адреналіну, отриманого в Ріо, можна не сумніватися. Спортсменки стали жертвами збройного пограбування.

Коли 26-річна Міллс і 35-річна Кларк поверталися в готель з тренування, до них підійшли двоє озброєних ножами чоловіків. Злочинці відібрали у спортсменок все цінне, що у них було при собі.

"Наша прогулянка від яхт-клубу назад до готелю вийшла досить неприємною, двоє чоловіків, озброєних 7-дюймовими ножами, підбігли до нас і забрали все, що у нас було. Ми повернулися в готель приголомшені, але живі і здорові. Разом з цінними речами вони взяли лайкрові костюми, в яких ми тренувалися. Неймовірно", - бідкалися Міллс і Кларк.

Та бідолашним спортсменам треба буде на пару тижнів звикнути не тільки до цього, а й до бруду і смороду, в яких доведеться змагатися. І влада Ріо-де-Жанейро визнала це: олімпійська регата-2016 відбудеться у забрудненій воді.

Бразилія заявила, що не зможе знизити на 80% рівень забруднення води в океанській затоці Гуанабара до початку Олімпійських ігор-2016. Для цього  потрібно додатково щонайменше $ 3,9 млрд, яких у бюджеті немає і до Ігор не з'явиться.

Проте влада запевняє, що змагання з вітрильного спорту все одно можна буде провести в Гуанабара, оскільки показники чистоти води в районі регати визнані задовільними. Головне завдання буде полягати в тому, щоб не допустити появи на дистанції плаваючого сміття.

Цікаво, що в заявці бразильського Національного олімпійського комітету, на підставі якої Ріо-де-Жанейро отримав право 5 - 21 серпня майбутнього року провести літні Олімпійські ігри, значилося очищення води на 80%.

Тим часом спортсмени і фахівці занепокоєні. Адже у грудні-2014 у морській воді біля берега Ріо-де-Жанейро, де відбуватимуться олімпійські регати та змагання з віндсерфінгу, виявлені супербактерії - мікроорганізми, стійкі до лікарських препаратів.

Питання безпеки – одне з найголовніших, яке ставиться перед організаторами Олімпіади. І поки що бразильцям тут похвалитися нічим, навпаки, самі "зальоти".

Вочевидь, Національні олімпійські комітети вручать своїм збірним пам'ятку правил перебування у Бразилії. Та обережна поведінка не завжди убезпечить від бандитів. Жертви бразильських злодіїв – і атлети, і журналісти – навряд чи захочуть зайвий раз кудись вийти в місто і всім туристам закажуть остерігатися турпоходів.

Європейські ЗМІ писали про те, що безпеку під час Олімпійських ігор-2016 забезпечуватимуть 85 тис. співробітників безпеки. Їхню кількість порівняно з Іграми в Лондоні-2012 збільшать вдвічі. Мабуть, бразильцям з таким розгулом злочинності варто було б організувати конвої з правоохоронців, та все одно взяти кожного гостя Олімпіади під контроль не вдасться - тільки атлетів приїздить на Ігри понад 10 тис., а ще тренери, члени офіційних делегацій...

Зазвичай Олімпійське селище завжди виглядає своєрідною фортецею – туди без акредитації не потрапити. Олімпійцям нічого іншого не залишається, як молити Бога, щоб бразильська влада впоралася з цим завданням, якщо з водою і злодіями нічого вдіяти не може.