Навіщо казахи завалили тенге

У Казахстані стався "чорний четвер": курс національної валюти рекордно обвалився на 26%, обмінні пункти зачинені, велика кількість магазинів також

Причина девальвації проста: влада Казахстану взялася рятувати свою економіку, яка тріщить через обвал світових цін на нафту, падіння російського рубля і здешевлення юаня.

Курс тенге/долар і до цього падав, але черепаховими темпами. Наприклад, 18 серпня казахські ЗМІ повідомили про падіння своєї валюти до рекордного з лютого рівня. Чутки про масштабну девальвацію ходили вже давно, і нарешті вона таки сталася.

Вільне плавання під жорстким контролем

У четвер, 20 серпня, Нацбанк країни вперше відпустив тенге у вільне плавання. До цього курс національної валюти жорстко контролювався коридором, встановленим регулятором.

Оскільки казахська валюта була переоцінена щодо долара, вона різко подешевшала. У четвер курс тенге/долар знизився на 66,88 тенге і склав 255,26 тенге/долар. Ще напередодні долар коштував 189 тенге.

"Уряд таким чином намагається  компенсувати втрати від падіння доходів бюджету від експорту на фоні падіння цін на нафту", - пояснила Еспресо.TV директор Центру аналізу громадських проблем Меруерт Махмутова.

Побоюючись ажіотажу деякі банки зачинили свої обмінні пункти, не працюють сайти магазинів техніки, припинили роботу торговельні центри.

Важливо пам’ятати, що Казахстан – країна авторитарного типу. Вона має довічного президента Нурсултана Назарбаєва. Економіка країни, як і всі інші галузі, знаходиться під жорстким контролем держави. Але закони ринку все одно ніхто не відміняв.

Нафта, рубль, юань

Казахстан – країна багата на нафту й газ. Це вигідно вирізняє її з-поміж інших середньоазіатських республік. Та золоті часи сировинних держав закінчилися після початку військової агресії Росії проти України.

З грудня 2014 року почалось падіння цін на "чорне золото". На цьому фоні російській економіці почали повільно, але неухильно перекривати кисень. Рубль впав.

У перші дні рекордного обвалу російської валюти вигадливі казахи влаштували шоп-тури магазинами партнера по Митному союзу. Скуповували пральні машини, телевізори, навіть автомобілі.

Але ці радощі тривали недовго. Росія та Китай – головні торговельні партнери Астани, тому здешевлення їхніх валют напряму б’є по казахській економці. На полицях магазинів більш дешеві російські товари згодом почали витісняти казахські аналоги.

"Бізнес під пресом слабкого рубля і втрачає через нього навіть внутрішній ринок Казахстану, не згадуючи вже про експорт. Риторика наших чиновників про те, що долучаючись до Митного союзу наш бізнес отримує доступ до 170-мільйонного ринку зараз схожа на знущання", - пояснює Махмутова.

Казахи неофіційно обмежують продаж російських товарів. Відбувається це по "правилам Онищенко": у російському шоколаді, сирках та інших харчах раптом почали знаходити небезпечні домішки, невідповідності якості і т.і.

Незважаючи на падіння доходів бюджету уряд Казахстану всіляко уникав девальвації - необхідного, але болісного рецепту. Для населення девальвація несе зростання цін на товари й послуги, зниження купівельної спроможності, подорожчання доларових кредитів ті інші малоприємні наслідки. Але влада республіки вирішила почекати.

Перевибори та ювілей Назарбаєва

Спочатку треба було провести у благодушній атмосфері перевибори президента Назарбаєва.

"Коли рубль почав падати, я говорила що ситуація нагадує серпень 1998 року. Тоді девальвацію не стали проводити, поки не провели вибори. Так і тепер: спочатку вирішили провести вибори, потім – святкування ювілею", - говорить Меруерт Махмутова. Йдеться про 75-річчя Назарбаєва, яке відзначали 6 липня. У Казахстані це називається святкуванням Дня столиці.

Та колись треба було припиняти палити резерви для підтримки стабільного курсу.

"Проблема не в тому, що це відбулося зараз. Проблема в тому, що уряд довго не хотів визнавати ті проблеми, які накопичились. Зараз від президента прийшла "відмашка" і всі міністри колективно "прозріли". Якби народ знав, що з урахуванням умов, які склалися, чиновники припинять красти, то можливо готовий був би потерпіти", - вважає Меруерт Махмутова.

Наслідки для Росії

Девальвація тенге – погана новина для російських підприємців. Тепер їхні товари вже не коштуватимуть набагато дешевше казахських. А європейський та український ринок вони вже майже втратили.

І навпаки, казахським підприємцям, які продають товар у Росію, стане жити краще, бо їхні прибутки збільшаться.