Зустріч у Берліні: ауфідерзейн, герр Путін!

Після привітань українців з Днем Незалежності український президент полетів у Берлін, де відбулося перше засідання "нормандської четвірки" без участі російського президента Володимира Путіна

Формат зустрічі вельми красномовний. Порошенко, Меркель та Олланд обговорювали ситуацію в Україні, але демонстративно не покликали до себе Путіна.

Після зустрічі її учасники запевняли, що не збираються відмовлятися від зустрічей без участі Росії, що вже звичний "нормандський формат" – це саме те, що потрібно для деескалації конфлікту.

"Що стосується нових форматів переговорів, я переконаний, що ми не потребуємо нових форматів. У нас є "формат Мінська", формат "Нормандський", упевнений в тому, що в рамках цих форматів ми маємо вирішити всі необхідні питання", - сказав Петро Порошенко.

"Тристороння контактна група (Україна, ОБСЄ, Росія плюс представники самопроголошених "ЛНР" та "ДНР", – авт.) повинна працювати у своєму форматі, і такий формат є правильним", - заявила Ангела Меркель.

Ба більше - після зустрічі просочилася інформація, що чергова зустріч у Мінську Порошенка, Меркель, Олланда та Путіна відбудеться вже зовсім скоро - наприкінці вересня.

Тобто учасники берлінських посиденьок всіляко давали зрозуміти, що Росію не викинули з переговорів, а просто вирішили один раз поговорити без її участі. Навколо зустрічі було створено достатньо багато галасу, щоб головний мешканець Кремля про неї почув та замислився над своїм майбутнім, яке вже і так виглядає похмуро. До речі, з Путіним учасники зустрічі теж поговорили - по телефону. Це скидалося не стільки на інформування партнера по переговорах, скільки на знущання.

Поки що зустріч у Берліні в Росії не коментували, обмежуючись традиційними заявами про необхідність дотримання Мінських угод (які росіяни самі ж і порушують). Але ми скоро дізнаємось, як вирішив діяти керівник всея Росії. Якщо на Донбасі знову почнуться намагання прорвати українську оборону, обстріли стануть більш інтенсивними - це означатиме, що вони отримали від Росії свіжу "гуманітарну посилку" та відмашку діяти. А, отже, вести переговори з Путіним у Мінську немає сенсу. Якщо ситуація на сході буде відносно спокійною - зустріч у Мінську відбудеться.

Крім того, у Берліні, дуже вірогідно, Порошенко почув від Меркель та Олланда те, чого вони воліли б не говорити в присутності росіян. А саме - запитання про виконання реформ, найперше - економічних. До зустрічі "нормандської трійки" Порошенко казав, що мова піде про вирішення ситуації на Донбасі. З офісу німецького канцлера пролунала інша інформація: головним предметом розмови будуть саме реформи. І це вже непрозорий натяк для мешканців офісів на Банковій та Грушевського про те, що від них у Європі чекають не лише гучних заяв, але й конкретних результатів.