Балтійська стіна

У Латвії та Естонії вирішили будувати стіну на кордоні цих балтійських країн з Росією

Варто нагадати, що третя країна Балтії - Литва - не має кордону з основною територією Російської Федерації. Зате саме від Литви залежить доставка вантажів у російський анклав в Європі - Калінінградську область. Так що Литва з точки зору можливого військового конфлікту з Москвою може відчувати себе хоча б у відносній безпеці. Про Латвію та Естонію цього не сказати. І їхнє бажання побудувати укріплення, які могли б стати хоча б попереднім заслоном на шляху можливої ​​агресії і дати час почати діяти основним силам НАТО, цілком зрозуміло.

Але справа зовсім не тільки в можливому нападі Росії на Естонію і Латвію - хоча, враховуючи загальний рівень неадекватності російського керівництва, сьогодні нічого не можна виключати. Справа навіть не в мігрантах, які пересуваються через російський кордон в пошуку кращого життя в Євросоюзі. Справа в тому, що у своєму нинішньому вигляді кордон Росії з Латвією та Естонією виявився прозорим для російських силових структур. І непоганою ілюстрацією цього стала історія естонського розвідника Естона Кохвера, викраденого на території власної країни бандитами з ФСБ і потім засудженого в Росії до ув'язнення в тому числі і за нелегальний перехід кордону.

У цій історії є відразу кілька складових. Перша - це те, що співробітники ФСБ можуть без перешкод перетинати кордон країни - члена Євросоюзу і НАТО. Друга - те, що вони можуть "кришувати" контрабанду. Тому що, судячи з обставин справи Кохвера, він намагався зірвати операцію російських контрабандистів і міг навіть не усвідомлювати, що співробітники російських спецслужб і злочинці - це одні й ті ж люди. І третя - це те, що російське керівництво завжди буде на боці бандитів, а не закону. Все це - непогані обгрунтування для будівництва стіни на кордоні з Росією.

Тому що це не тільки стіна, яка повинна захистити від агресії. Це стіна, яка повинна захистити від злочинності, що завоювала саму Росію і націлюється на нові території.