Нафта падає. Коли подешевшає український бензин?

Паливо на українських заправках нарешті почало дешевшати, та експерти вважають, що це лише початок зниження цін

Після того, як з початку серпня світові ціни на нафту різко впали нижче $50 за барель, цілком логічно було чекати зниження цін на бензин на українських АЗС. Зазвичай це відбувається за два-три тижні після початку зниження світових цін, а також за умови, що це зниження – довготривале.

Власне, процес вже запустився. Першим подешевшало дизельне паливо, а зараз почалось і зниження цін на бензин.

"Падіння світових цін продовжується та дозволило скинути перші 50-60 копійок за літр. Як по дизпаливу, так і по бензину падіння у майбутньому продовжиться", - написав на своїй сторінці в Facebook директор консалтингової групи A-95 Сергій Куюн.

"Ті ціни, які вже маємо сьогодні на світовому ринку дозволяють прогнозувати подальше зниження цін на українських АЗС", - пояснив він Еспресо.TV.

Експерт вважає, що за кілька тижнів максимальна ціна, яку ми побачимо на українських заправках, буде становити 20,50 грн для бензину А95 та 18,20 грн для дизельного пального.

Три причини ціноутворення

Слід зауважити, що ціна українського палива залежить не лише від світових цін на нафту. Є три чинники, які впливають на ціну, якщо не брати до уваги оподаткування, розповів Еспресо.TV директор спецпроектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

1. Ціна нафтопродуктів, які завозиться в Україну. "Такого на наших заправках близько 80%", - пояснює Рябцев.

2. Попит. "Він зараз нижчий, ніж минулого року, але сезонно високий", - зазначає експерт.

3. Курс долара. "Нафтопродукти купуються за долари, отже треба бути впевненим, що гривня не посиплеться черговий раз", - говорить Рябцев.

За словами експерта, дизельне паливо вже подешевшало на 1,5 грн за літр.

"А бензин подешевшав лише цього тижня. І не так сильно, як хотілося б, оскільки трейдери закладають в ціну високі фінансові ризики. Вони визначаються тим, що протягом тижня на міжбанку курс коливався з амплітудою більше ніж одна гривня за долар. Ці коливання дестабілізують ринок", - пояснює експерт.

Нафта дорожчати не буде

У свою чергу Сергій Куюн відзначає, що чи не вперше дизпаливо подешевшало раніше за бензин – як правило, коливання цін відбувається у парі з бензином.

"Причина в різній природі конкуренції. По дизпаливу є гарний прогрес по зниженню частки контрабанди, тоді як по бензину доля "лівака" все ще дуже суттєва", - пише експерт.

Щодо світових цін, то причин для їхнього зростання зараз немає. Хоча росіяни вперто вважають, що вже скоро нафта подорожчає мінімум до $55 за барель.

Головна причина падіння світових цін все та ж сама – значне переважання пропозиції над попитом.

"Різниця пропозиції над попитом вже перевищила 3 млн барелів на добу. Такого не було з початку 1980-х років", - говорить Рябцев.

І головне, що більшість гравців ринку не збираються зменшувати обсяги видобутку нафти. Навпаки, вони нарощують обсяги, щоб компенсувати таким чином втрати від падіння цін. Показовою у цьому сенсі є заява міністра нафти Ірану, який пообіцяв, що країна продаватиме значні обсяги нафти незважаючи на рівень цін.

Таким чином українці скоро можуть побачити більш дешевий бензин та більш бідних росіян.