В обмін на Савченко Путін може вимагати визнання Криму російським, - Фейгін

Адвокат української льотчиці стверджує, що ніякі аргументи не допоможуть виграти суд над Надією Савченко. Вона - занадто цінний актив, щоб Путін ним не скористався

- Чи була у вас надія на інший вирок суду над Сенцововим і Кольченком?

- У сторони захисту не було жодного шансу. Всі процесуальні аргументи ніякого значення для суду не мають.

Кремлю потрібно було продемонструвати жителям Криму, України і багато кому, як будуть каратися спроби повернути Крим Україною. Так що це є залякувальна міра.

Оскільки Чирнію та Афанасьєву, які визнали провину, дали по 7 років, Сенцову дали максимально можливий термін. У контексті політичних подій між Росією і Україною тут не було на що сподіватися. З Савченко буде так само.

- Який термін, по-вашому, отримає Надія Савченко?

- Максимум, за сукупністю звинувачень їй можуть дати 25 років. А може бути й менше: 20 років. Але це нічого не міняє.

У судовому процесі прозвучать докази її невиновності. Але це ніяк не пов'язано з обвинувальним вироком, оскільки в Росії діє дискредитаційне суддівське право. А щодо категорії політичних справ правосуддя відсутнє в принципі.

Рішення у справі Савченко приймається в Кремлі, на рівні, який безпосередньо замкнутий на перших осіб держави, у тому числі й самого Путіна. Надія є розмінним ресурсом на ті політичні дивіденди, які Путін і Кремль можуть отримати від міжнародного співтовариства. Ніхто такого активу не упустить, просто так виправдавши і відпустивши її на батьківщину.

- Що вимагатиме Кремль взамін за Савченко?

- Путін може зажадати ослаблення санкцій, закріплення геополітичного статусу Росії як регіональної держави на пострадянському просторі. Може навіть захотіти визнання Криму російською територією.

Остання заява вашого Клімкіна про те, що на переговорах з СБУ представники Росії (неназвані, правда) вимагали замість Савченко шляхопровід у Крим, відображає характер і рівень претензій Кремля.

Перспектива обміну на російський військовослужбовців Александрова і Єрофєєва Путіна мало турбує. У нього мільйони таких військовослужбовців.

Визначено, що переговорів України і Росії недостатньо. Путін, напевно, передбачає як мінімум "нормандський формат" і, я думаю, участь представників США на найвищому рівні.

- Українська сторона робить достатньо для звільнення своїх політв'язнів?

- Існує певна ідеальна картина, в якій Порошенко знімає трубку, дзвонить Путіну, і той відпускає Сенцова і Савченко. Але не в цій реальності. Коли йде війна, окупований Крим - як це собі можна уявити?

Українське зовнішньополітичне відомство куди більше впливає на західних партнерів, які прямо чи опосередковано впливають на ситуацію з Кремлем. І цей шлях теж може бути ефективним.

- Що може зробити українське громадянське суспільство?

- Якщо не буде монолітної підтримки українського суспільства, то взагалі нічого не вийде. Вам потрібно зрозуміти, що ніякі аргументи не допоможуть виграти суд над Савченко. В Україні лунають голоси про те, що суд хороший, а адвокати погані. Це ллє воду на млини Кремля.

Ці люди виходять з неправильної передумови про те, що в Росії є суд. Процес Сенцова довів, що це не так. Якби в Росії був незалежний суд, ніякої окупації Криму не було б, і того, що відбувається на Донбасі не було б теж. Це похідні від системи.

А значить, треба виходити з передумови, що будь-яке рішення цього суду - неправомірне, і використовувати інструментарій, який дозволяє перевести політичний тиск в практичний результат.