Як Ахметов поставив хрест на виступах "Зорі" у Лізі Європи

Луганська "Зоря" вдруге поспіль зупинилася за крок до групового раунду Ліги Європи, не впоравшися з кадровими трансформаціями, традиційно пережитими у міжсезонні

За крок від мрії

Луганська "Зоря", яка посіла у минулому чемпіонаті України четверте місце, торувала собі шлях до групового раунду Ліги Європи через кваліфікацію. Розпочала виступи команда Юрія Вернидуба блискуче, не помітивши спротиву міцного бельгійського "Шарлеруа", який був двічі битий – 2:0 у гостях та 3:0 вдома.

Останній бар’єр на шляху в омріяний основний етап виявився складнішим. Польська "Легія" минулого сезону мала грати у Лізі чемпіонів, впевнено розібравшись з шотландським "Селтіком", але у підсумку отримала дурну технічну поразку через те, що задіяла у матчі дискваліфікованого футболіста та вибула з турніру.

Варшав’яни за підтримки своїх навіжених фанів, які минулого тижня поставили на вуха Київ, заслужено перемогли "Зорю" в українській столиці - 1:0. Вдало "Легія" розпочала і матч–відповідь, швидко вийшовши вперед. Але луганчани, яким не вдавалася комбінаційна гра, витиснули зі своїх напівмоментів максимум і зуміли в першому таймі зрівняти рахунок – чудовим ударом зі штрафного відзначився Дмитро Хомченовський.

У другому таймі сценарій повторився – поляки знову повели у рахунку, а Руслан Малиновський вирівняв становище за допомогою другого майстерно виконаного стандарту.

Ще один забитий гол виводив "Зорю" в груповий раунд. Луганчани наприкінці матчу пішли великими силами вперед та пропустили контратаку, яка завершилася пенальті у їхні ворота та переможним голом "Легії". Команда Вернидуба поступилася 2:3 та припинила виступи у єврокубках.

Відео: Youtube

Тектонічні зсуви

Аби затриматися у Лізі Європи довше, "Зорі" не вистачило дещиці. Якоїсь одної результативної атаки. Але, як відомо, кожна невдача зіткана з дрібниць. А у луганчан їх виявилася критична маса.

Юрій Вернидуб старанно вибудовує команду з 2011 року, але повноцінно працювати у тренера немає можливості через трансферну політику клубу, який по суті є сателітом "Шахтаря" та значною мірою комплектується з орендованих у донеччан футболістів.

Тільки цього сезону "Зоря" "позичила" у донеччан вісьмох гравців – голкіпера Микиту Шевченка, півзахисників Дмитра Гречишкіна, В’ячеслава Танковського, Олександра Караваєва, Руслана Малиновського, Андрія Тотовицького, нападників Пилипа Будківського та Артура Загорулька.

Ще одного основного хавбека – Максима Малишева, "Шахтар" повернув з оренди, а Олександр Караваєв готувався до сезону разом з донеччанами, тож  з тренувального процесу "Зорі" на певний час випадав.

Крім того, кажуть, що влітку на оглядинах у російському "Амкарі" побував Пилип Будківський. Попри те, що відповідна інформація була на офіційному сайті клубу з Пермі, у "Шахтарі" та "Зорі" цей факт чомусь спростовували.

Якщо ж додати, що луганську команду влітку залишило ще й захисник Віталій Вернидуб, що перейшов до азербайджанської "Габали" та хавбек Максим Білий, який зараз грає за хорватський "Хайдук", то стає зрозуміло, у яких умовах доводиться працювати Юрію Вернидубу. До речі, схожа ситуація з ротацією кадрів повторюється щосезону.

Непоступливі "олігархи"

Між тим мова йде чи не про найталановитіше молоде покоління в окремо взятому українському клубі. Щоб це зрозуміти, достатньо лише поглянути на список гравців, яких головний тренер збірної України Михайло Фоменко викликав на вересневі відбіркові матчі Євро-2016 проти Білорусі та Словаччини. До нього потрапили четверо футболістів "Зорі" – Микита Шевченко, Руслан Малиновський, Пилип Будківський та Андрій Пилявський. Є у збірній і нещодавній ключовий гравець цієї команди – Максим Малишев. Раніше викликався до головної команди країни й Дмитро Хомченовський.

Тож, легко припустити, що, якби клуб з таким потенціалом міг працювати спокійно, без висмикувань провідних футболістів з передсезонних зборів, щорічних трансферних колізій та вимушених через російську окупацію Луганська "гастролей" Україною, він би демонстрував ще кращі результати.

Можливо, тоді минулого сезону перед "Зорею" не встояв би у вирішальному раунді кваліфікації голландський "Фейєноорд", який вирвав у луганчан путівку до наступного етапу на останніх секундах матчу. Можливо, команда Вернидуба якісніше підготувалася б до цього сезону, а її перекроєна оборона не припустилася помилок, якими скористалася досвідчена "Легія".

Нарешті й в чемпіонаті України команда з таким підбором виконавців могла б втрутитися в боротьбу "Шахтаря", "Динамо" та "Дніпра" за нагороди.

Але за сьогоднішніх умов, які склалися в українському футболі – це неможливо. Тут теж правила гри встановлюють олігархи, які посягати на свої позиції середньому класу нізащо не дозволять.