Саакашвілі як передчуття

Нерозуміння оцінок Саакашвілі - це незнання його політичної біографії. Саакашвілі - реформатор, це факт. Але він - жодної хвилини не демократ

Можливо, багато шанувальників колишнього грузинського президента та чинного губернатора Одеської області були здивовані жорсткою реакцією Михайла Саакашвілі на вчорашні події біля парламенту України. Адже він - визнаний демократ і патріот. Чому ж не помічає, що українська влада нав'язує народу принизливі зміни в Конституції? Чому не хоче зрозуміти логіки тих, хто захищає український суверенітет?

Нерозуміння оцінок Саакашвілі - це незнання його політичної біографії. Саакашвілі - реформатор, це факт. Але він - жодної хвилини не демократ. Коли Саакашвілі прийшов до влади в Грузії, він не став домовлятися з "олігархами". Він став заарештовувати їх - без всяких реальних звинувачень - і випускати тільки після того, як вони платили величезні гроші до державного бюджету. Цієї долі не уникли навіть родичі колишнього президента Едуарда Шеварднадзе - незважаючи на величезний авторитет цього політика на Заході.

Саакашвілі об'єднав всі серйозні політичні партії в одну, яку повністю контролював. Саакашвілі повністю підпорядкував собі уряд країни. Опозиційним активістам - навіть коли вони стали формуватися з лав його колишніх соратників і прихильників - він не давав жодного шансу. Можете освіжити в пам'яті кадри розгону антиурядових демонстрацій в Тбілісі - якщо забули. Виступи колишніх чиновників проти президента нерідко закінчувалися в тюремних камерах. ЗМІ теж були поставлені під жорсткий контроль - в зеніті правління Саакашвілі впливових опозиційних телеканалів в країні просто не було.

Настільки ж жорстко Саакашвілі діяв і в регіонах. Так, він не міг вплинути на окуповані Росією Абхазію і Південну Осетію. Але в Аджарії, режиму якої Росія не могла - або не захотіла - допомогти - він влаштував справжнісіньку революцію і вигнав з республіки клан її багаторічного правителя Абашидзе. Клан, який користувався, між іншим, величезною підтримкою населення Аджарії. Ну і що з того? Населення після втечі правителя змінило свою думку, а Батумі з зубожілого провінційного містечка став перетворюватися в чорноморський курорт.

Та й ще. При цьому він не сварився зі Сполученими Штатами. Ніколи. Ніколи. Він же не ідіот - протистояти США і Росії одночасно. У маленькій Грузії!

Напевно, ви думаєте, що я люблю Саакашвілі? Не в цьому справа. Я взагалі автократів недолюблюю. І я не хочу жити в країні, де всі телеканали дружно хвалять президента. Я вже жив у такій. Але я хочу розповісти, що зробив би Саакашвілі, якби він був президентом України. Може, вам це сподобається?

Він пересаджав би всіх "олігархів" і змусив би їх віддати частину статків. Він би керував урядом в "ручному режимі" і міняв би прем'єрів раз на півроку, причому прем'єрами були б хлопці до 35. Він би почав реформи і рекламував би їх кожен божий день. Але це були б реформи про вудку, яку він пропонував би громадянам - а чи всім потрібна вудка? Він би відібрав "Інтер" у Льовочкіна, "1 + 1" у Коломойського, П'ятий у Порошенка - все це були б канали президентської вертикалі, з незалежних залишилося б тільки "Еспресо", в підвалі якого від Саакашвілі ховався б Мустафа Найєм - йому нікуди було б більше йти. Савік Шустер став би улюбленим ведучим Саакашвілі. Євген Кисельов - найулюбленішим і найоб'єктивнішим. "Солідарність", УДАР і "Народний фронт" Саакашвілі об'єднав би в Єдиний національний рух і очолив. "Свободу", "Правий сектор", Радикальну партію він би розпустив. "Батьківщину" б залишив. Лідерів розпущених партій звинуватив би в корупції і роботі на ворога і посадив би. Тимошенко б не чіпав, але почав би кримінальні справи проти її родичів і друзів, так що вона була б зайнята судовими, а не політичними процесами. "Самопоміч" зникла б сама після того, як мером Львова став би 27-річний хлопець з гарвардською освітою. Лідери "Опозиційного блоку" давно все вже роз'їхалися б по віллам в Європі і квартирам в Москві. Все це протрималося б років 10 і розвалилося б після того, як єдиний залишений Саакашвілі для фінансування його прожектів "олігарх" вирішив би очолити опозицію і помиритися з Росією. З примиренням у "олігарха" все одно нічого б не вийшло б.

А Саакашвілі поїхав би до Білорусі.