Фантастичний арт посеред пустелі: У США триває фестиваль Burning Man

Щороку протягом 8 днів десятки тисяч людей збираються в пустелі Невади, аби відзначити свято сучасного мистецтва, самовираження та впевненості

Burning Man – це не звичайний фестиваль, а горнило творчості, яке охоплює раз на рік пустелю Black Rock Desert в Неваді. У ці 8 днів пустеля перетворюється на мегаполіс, у якому вирують художні інсталяції, музика та мистецькі експерименти.

Традиційно все починається в останній понеділок серпня опівночі, точніше рівно о 00:01. Завершується свято у День праці – перший понеділок вересня. 

Кульмінація свята, від якої, до речі, і походить назва всього фестивалю, відбувається в останній день, коли тут підпалюють величезну дерев'яну статую людини.

Самі організатори визначають подію як експеримент зі створення спільноти радикального самовираження, яка при цьому повністю покладається тільки на себе.

На тиждень у пустелі встановлюються витвори сучасного мистецтва, які часто мають фантастичні форми.

Деякі з них спалюються творцями до закінчення Burning Man.

На фестивалі їздять сотні "мутованих" машин найнеймовірнішого вигляду, багато учасників ходять у костюмах персонажів, звірів, предметів. 

Артисти, які приїжджають на захід, дають концерти.

Разом із тим кожен учасник сам турбується про свій побут (сюди входить харчування, вода, захист від спеки, вітру, холоду, самостійний пошук місця для ночівлі, можливо душ) та прибирання пустелі від слідів свого перебування; про все це треба подбати заздалегідь.

Фестиваль завершиться 7 вересня. Тоді і підпалять Burning Man.

фото: REUTERS