Фоторепортаж: Чим вражає Фестиваль сучасної анімації та медіа-арту Linoleum

У Києві вчора стартував чотириденний Міжнародний фестиваль сучасної анімації та медіа-арту Linoleum на Арт-причалі, який раніше проходив у Москві

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Фестиваль Linoleum, заснований російським бізнесменом Михайлом Царьовим, "переїхав" до Києва і вже вдруге відбудеться в українській столиці. Нинішній фестиваль – ювілейний, цьогоріч Linoleum відбудеться вже вдесяте. Талановиті художники, ілюстратори, дизайнери демонструватимуть свою майстерність з 3 до 6 вересня.

Заявлена тема цьогорічного фестивалю - хмара пилу. Обрана тема не випадкова, адже 2015 рік став переломним для України. Після глобальних змін в країні в повітря наче піднялася хмара пилу, яка заважає побачити речі в їх дійсному світлі. Що відбудеться далі - невідомо. Хмару або віднесе 
 вітром, або вона осяде.

За чотири дні фестивалю на арт-майданчику представлятимуть різні жанрові та тематичні "хмарки-програми". Крім того на глядачів чекають колекція найкращих робіт за всю історію фестивалю Best of 10 years Linoleum, програма Best of Animate Cologne, представлена партнером - фестивалем CologneOFF з німецького Кельна і, звичайно, покази робіт переможців і конкурсантів ювілейного фестивалю Linoleum.

Головною інтригою стане конкурс мультиплікаторів, на який надійшло понад 120 заявок з 30 країн світу. У конкурсі візьмуть участь 50 анімаційних фільмів. Серед них вісім українських робіт, дві з яких добре відомі українському глядачу. Це "Василь Гупало" - кліп для однойменної пісні гурту ТНМК і зворушлива історія про дівчинку з риб'ячим хвостом.

До складу міжнародного журі ювілейного фесту увійшли режисери Роман Балаян і Владислав Троїцький, куратор сучасного українського мистецтва Олександр Соловйов, організатор фестивалю "Джаз Коктебель" Лілія Млинарич, продюсер Єгор Олесов, а також представники Німеччини і Японії. Очолив журі відомий український мультиплікатор, автор легендарних "Доктора Айболита" і "Острова скарбів" Давид Черкаський.

В рамках Фестивалю відбудеться круглий стіл для професіоналів анімації - художників, рекламістів, телеменеджерів. А головною родзинкою Linoleum -2015 стане японець Мотомічі Накамура зі своїми майстер-класами та арт-перформансами.

Linoleum прагне підтримувати на розвивати інтелектуальну анімацію та медіа-мистецтво в світі. Цьогорічний фестиваль дає можливість українським майстрам заявити про себе всьому світу. 

Фото: Вікторія Руденко

Наразі також вже відомі ТОП-10 фільмів, один з яких отримає Гран-Прі фестивалю. 

1. Сови ніжні – це неймовірна робота, створена 20-ма аніматорами з різних країн світу, серед яких і наша співвітчизниця Наталія Скрябіна. Над мультиплікаційним кліпом працювали аніматори з Боготи , Мінська, Москви, Алмати, Ташкента, Санкт-Петербурга, Єревана, Амстердама, Києва, Лозанни, Уфи та Цюріха. 

2. Фонгополіс (Словаччина) 

3. То вгору, то вниз (Франція) 

4. Поза кіно (Росія, Австралія) 

5. Мій дідусь був вишневим деревом (Росія)

6. Дівчинка з риб'ячим хвостом (Україна) 

7. Самотнє життя (Нідерланди) 

8. Джи - нестандартна смерть (Молдова) 

9. Ми не можемо жити без космосу (Росія) 

10. Доля (Україна)

Переможець стане відомий вже сьогодні, 4 вересня.