За що українським футболістам треба розцілувати білоруса Хацкевича

Попри впевнену перемогу над Білоруссю з рахунком 3:1 у грі збірної України виявилися слабкі місця

Найкращий тайм у відборі

Перед заключним відрізком кваліфікації до Євро-2106 збірна України опинилася у складному становищі. Через поразки від головних конкурентів – Словаччини та Іспанії з однаковим рахунком 0:1 - команда Михайла Фоменка втратила шість очок та посідала з 12 балами лише третю сходинку в групі, з якої збірні потрапляють до стикових матчів. Їх українці раніше ніколи не долали.

Тож фаворитами у боротьбі за дві "прямі" перепустки до фінальної частини турніру виглядали словаки, які випереджали нашу збірну на шість очок, та іспанці, що мали на три пункти більше.

Збірній України не залишалося нічого іншого, як вигравати усі чотири матчі, що залишилися. Перший з них, 5 вересня у Львові проти Білорусі, входив до своєрідної обов’язкової програми – перемагати суперника, який поступається в класі наша команда мала із закритими очима.

Вочевидь, пам’ятаючи, які проблеми білоруси створили українцям у себе на полі, коли наші футболісти дотисли суперників лише наприкінці матчу (2:0), Михайло Фоменко вирішив форсувати події з перших хвилин зустрічі.

Свого українці досягли вже на 7-й хвилині, коли Андрій П’ятов вдало вибив м’яч на хід Артему Кравцю, який скориставшись помилкою суперника завдав влучного удару. На 30-й хвилині збірна України розвинула успіх після багатоходівки, що завершилася прострілом зліва В’ячеслава Шевчука та голом Андрія Ярмоленка. На 40-й хвилині Артем Кравець заробив пенальті, а Євген Коноплянка покарав білорусів за фол. Це був найкращий перший тайм українців у цьому відборі.

Відео: vk.com/lifesport

Старі хвороби

Здавалося, що після такого впевненого початку, збірна України спокійно доведе матч до перемоги, але команда під керівництвом відомого у минулому київського динамівця Олександр Хацкевича мала іншу думку.

Наші футболісти вийшли на другий тайм з відчуттям, що справу зроблено, припинили пресингувати та створювати моменти. Отримавши необхідний простір, гості встановили контроль над м’ячем і на 60-й хвилині один гол відіграли. Євген Хачеріді збив Сергія Корніленка, який сам і виконав вирок.

Після цього білоруси провели ще кілька перспективних атак. На щастя для українців, усе минулося. Але свою ложку дьогтю у бочку меду наші футболісти отримали. Тож вони мають подякувати Олександру Хацкевичу, що він нагадав про стару хворобу команди – втрату концентрації. У вирішальних матчах ні словаки, ні іспанці подібної розслабленості не пробачать.

Наостанок про свою болячку нагадав і Денис Гармаш, якого вкотре в кар’єрі підвела нестриманість. У першому таймі півзахисник заробив жовту картку за розмови з арбітром, а наприкінці гри отримав за симуляцію у чужому карному майданчику повторне попередження та вилучення. Таким чином, проти словаків Гармаш не зіграє. Особливо це неприємно, якщо врахувати, що через травму гру завтра пропускатиме й інший центральний півзахисник – Сергій Сидорчук.

Заплутане становище

Перемога над Білоруссю з рахунком 3:1 дозволила збірній України наблизитись до Словаччини на відстань у три очки. Щоб отримати над словаками перевагу за рівної кількості очок, команді Михайла Фоменка бажано не просто перемогти суперників, а зробити це, скажімо, з рахунком 2:1 чи 2:0.

Календар ігор на фініші відбору у нашої команди складніший – 9 жовтня українці зустрінуться на виїзді з македонцями, а 12 жовтня прийматимуть іспанців. Словаччина у ці дні гратиме вдома з білорусами та на виїзді з Люксембургом. На іспанців, які теж мають 18 очок, окрім зустрічі з українцями, чекають ігри з Македонією (8 вересня у гостях) та Люксембургом (9 жовтня вдома).

Існує навіть варіант, за якого Україна, Словаччина на Іспанія наберуть однакову кількість очок. У такому разі теж доведеться рахувати різницю забитих та пропущених м’ячів у особистих матчах між трьома суперниками. Тож навіть перемоги над головними конкурентами не гарантують збірній України прямого потрапляння на Євро-2016. Становище в групі вкрай складне та заплутане.